Συνάντηση Πρωθυπουργού με Δήμαρχο Ωρωπού-Τσίπρας: Περιορισμένη καταστροφή στην Αν. Αττική

Ο άφαντος πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατόπιν εορτής, αφού έσβησαν οι φωτιές στην Ανατολική Αττική και αφού  με ελικόπτερο πέταξε πάνω από τις καείσες περιοχές απεφάνθη  χαμογελαστός ότι: «Είναι περιορισμένη η καταστροφή στην Ανατολική Αττική».

Ο Πρωθυπουργός αφού επί τέσσερις μέρες δεν εμφανίστηκε πουθενά όταν η πύρινη λαίλαπα κατέκαιε μεγάλες εκτάσεις δάσους, σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες, σήμερα διαπίστωσε αυτό που κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει να πει προκαλώντας τη θυμηδία όσων παρακολούθησαν τις δηλώσεις του.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου και τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση, που ήταν στα μέτωπα της φωτιάς αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα. Ενημερώθηκε πως το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση ήταν απελπιστική, όμως με ολονύκτια υπερπροσπάθεια οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της και να την περιορίσουν. Ενημερώθηκε ακόμη ότι υπήρξε φόβος για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως, «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ», όταν οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

Στη συνάντηση του με τους πυροσβέστες τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσπάθειά τους ανακοινώνοντας ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης».

«Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».

Μάλιστα, κάποια στιγμή, ο πρωθυπουργός πήρε τον ασύρματο ενός πυροσβεστικού οχήματος και απευθυνόμενος σε όλους τους πυροσβέστες τους εξέφρασε την «αμέριστη συμπαράσταση και την απέραντη ευγνωμοσύνη, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού για την σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε».

Εδώ και τέσσερις ημέρες είστε ασταμάτητα εδώ αλλά καταφέρατε να περιορίσετε την καταστροφή, σας ευχαριστούμε θερμά, είπε ακόμα ο κύριος Τσίπρας, ενώ ζήτησε εγρήγορση «γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις».

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μετά από τέσσερις ημέρες που ήταν άφαντος και όταν πλέον δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε και τη δική του εκτίμηση για το τι άφησε πίσω της η φωτιά, υπολογίζοντας ότι η πυρκαγιά έκαψε 15.000 στρέμματα λέγοντας ότι η φωτιά που ξεκίνησε από το Σέσι το 2009 και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα.

Υπενθυμίζεται πως τις ημέρες που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, υπήρξαν καταγγελίες για το πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κρατικός μηχανισμός, αφού υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, σε τεχνικά μέσα, αλλά και ανεπαρκής συντονισμός.  Οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Νίκος Τόσκας και Σταύρος Κοντονής είχαν αναλάβει την υπεράσπιση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός και άλλοι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν άφαντοι και προτιμούσαν να κάνουν παρεμβάσεις… από τα νησιά. Μάλιστα η απουσία του πρωθυπουργού όλες αυτές τις ημέρες προκάλεσε «σεισμό» και στο twitter με τους χρήστες να δημιουργούν hashtag με τίτλο #εξαφανισμένος_πρωθυπουργός.