Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Λονδίνο για το χρέος

4.2.2016

Κρίσιμη συνάντηση θα έχει, σήμερα, στο Λονδίνο στο πλαίσιο της διάσκεψης για το προσφυγικό και τη Συρία ο πρωθυπουργός Αντ. Τσίπρας με την Καγκελάριο Άνγκελα  Μέρκελ, όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα του χρέους.

Αυτή η συνάντηση έρχεται ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι «εκρηκτική» και «έτοιμους για κάθε ενδεχόμενο» τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές, τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση να έχει ξεκινήσει μετ εμποδίων και την κοινωνία να διαδηλώνει στους δρόμους ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η συνάντηση γίνεται τύποις για το προσφυγικό, καθώς στην βρετανική πρωτεύουσα διεξάγεται σήμερα η Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία. Όλες οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν τη συζήτηση να αφορά το πακέτο «προσφυγικό -διαπραγμάτευση – χρέος», υπό τη σκιά της επαναφοράς, ουσιαστικά, του Grexit από τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε χθες.

Η Αθήνα αρνείται κάθε αναφορά σε «συμψηφισμό» του προσφυγικού με την διαπραγμάτευση, ωστόσο δεν αποσυνδέεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την σκλήρυνση Σόιμπλε. «Κάνει δέκα βήματα μπροστά για να προκαταβάλλει μία τυχόν ανεπίσημη συζήτηση», είναι μία ενδεικτική φράση.

Η κυβέρνηση, βρίσκεται αναμφίβολα στην πιο δύσκολη «στιγμή» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε εναντίον της, το κοινωνικό μέτωπο σκληραίνει και διευρύνεται, το μιντιακό περιβάλλον είναι πολεμικό, ενώ οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ «δείχνουν να έχουν παραλύσει».

Στις συσκέψεις της κοινοβουλευτικής ομάδας το προηγούμενο διήμερο συνέβη και το… σουρεάλ: να ακούγονται προτάσεις υπέρ της (μικρής) μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων και να τις απορρίπτει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Κατά τις πληροφορίες, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέσθηκαν αφενός το γεγονός ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και, αφετέρου, «την αδικία» να μεταφέρεται το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποκλειστικά στους μελλοντικούς συνταξιούχους – νυν εργαζομένους αντί να ισομερίζεται και στους νυν συνταξιούχους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε στη θέση «καμία μείωση στις συντάξεις» με το επιχείρημα ότι εάν περικοπούν «έστω και κατά ένα ευρώ» η κυβέρνηση «θα είναι σαν τους προηγούμενους αφού θα υπογράψει την 12η μείωση στα τελευταία έξι χρόνια».

Ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να παρέπεμψε και στη σχετική διαβεβαίωση που έδωσε ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μειώσεις στις συντάξεις.

«Εφιάλτης» η περσινή εμπειρία

Εν προκειμένω, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέσθηκαν την διαπραγματευτική τακτική των δανειστών («τραβούν σε μάκρος τις συζητήσεις και όταν τα χρονικά περιθώρια τελειώσουν ρίχνουν τον εκβιασμό»), ενώ υπενθύμισαν την εμπειρία του περσινού πρώτου εξαμήνου: «πήγαμε από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο και θα πάμε στον Μάρτιο με κίνδυνο να πέσει η μία αξιολόγηση πάνω στην άλλη και να βρεθούμε με όλα τα δυσβάστακτα πακέτα στα χέρια».

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κατρούγκαλος τους ανέφερε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί «πριν το τέλος Φεβρουαρίου»…