Συναγερμός από τον Ευθ. Λέκκα για πλημμύρες στις Αφίδνες και τη Β. Εύβοια

Τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα σε Αφίδνες και Β. Εύβοια κρούει ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι «στις Αφίδνες, προς τη Μαλακάσα, έχουμε δύο τρία ρέματα που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα», εξέφρασε, τονίζοντας πως «τα υπόλοιπα που πάνε προς τον Μαραθώνα, δεν έχουμε πρόβλημα γιατί εκτονώνονται μέσα στη λίμνη του Μαραθώνα. Βέβαια, εκεί τα προβλήματα είναι άλλα γιατί θα γεμίσει από φερτά υλικά».

Όσον αφορά στη Βόρεια Εύβοια, «η καταστροφή είναι καθολική. Ουσιαστικά κινδυνεύουν όλες οι παράκτιες περιοχές, με πρώτες περιοχές που κινδυνεύουν να είναι η Λίμνη και οι Ροβιές».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξέφρασε, για την Εύβοια, πως «όλες αυτές οι περιοχές είναι σε παραλίες, δίπλα στη θάλασσα. Εκεί καταλήγει το υδρογραφικό δίκτυο», σημειώνοντας ότι «προλαβαίνουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε απώλειες. Τα μεγάλα έργα χρειάζονται μήνες μελετών και έτη κατασκευής».

Ερωτηθείς για τη Μάνδρα, είπε πως «αν εστιάσουμε στη Μάνδρα, η ίδια η περιοχή δεν κινδυνεύει. Αλλά κινδυνεύει η διπλανή περιοχή», εξηγώντας πως τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Μάνδρα δεν θα βοηθήσουν «γιατί δεν περνούν μέσα από εκεί. Το πρόβλημα εστιάζεται στην Ελευσίνα». Επίσης, «έχουμε πρόβλημα και στη Νέα Πέραμο».