Συναγερμός για πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά-Τι να προσέξετε

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τις αρχές το φαινόμενο της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων στην χώρα μας. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha – στο οποίο παρουσιάστηκαν στοιχεία της ΕΚΤ – το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατέκλυσαν την αγορά 250.000 πλαστά χαρτονομίσματα μαϊμού.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει τα δεύτερης γενιάς χαρτονομίσματα που θα έπρεπε να δυσκολεύουν τους παραχαράκτες, το κύκλωμα φαίνεται πως κάνει… καλά τη δουλειά του καθώς τα πλαστά χαρτονομίσματα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα γνήσια.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καταστηματάρχες, οδηγοί ταξί κ.α. επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλο πρόβλημα αφού τους πληρώνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση με πλαστά χαρτονομίσματα τα οποία είναι δύσκολο να διακρίνουν ότι δεν είναι γνήσια.

Ειδικότερα οι οδηγοί ταξί προσπαθούν με κάθε τρόπο να δουν αν τα χρήματά που τους έδωσαν δεν είναι πλαστά. Όπως αναφέρει ένας εξ αυτών στην κάμερα του Alpha κάθε μήνα δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 100 ευρώ σε μη γνήσια χαρτονομίσματα.

Ένας άλλος οδηγός ταξί τονίζει πως δέχεται ακόμα και πλαστά 50εύρω τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα να τα διακρίνει κανείς αν είναι γνήσια η όχι.