Συναγερμός στις Βρυξέλλες – Αυξάνονται τα επίπεδα ασφαλείας

15.11.2015

Στην ύψιστη βαθμίδα αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού σχετικά με τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων (επίσημες εκδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις κ.α.), όπου δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση του Βελγίου.

Ο Φρεντρίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, έπειτα από τη σύνοδο που πραγματοποίησε το βελγικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, ότι «Για τα μεγάλα γεγονότα, το επίπεδο αυξάνεται στο 3, το οποίο σημαίνει μια αξιόπιστη και εν δυνάμει επικείμενη απειλή». Η απόφαση αυτή πάρθηκε όταν τα αποτελέσματα των αστυνομικών ερευνών δείχνουν να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι και το Βέλγιο.

Όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, «Η ανάλυση όσον αφορά τις εκδηλώσεις αυτές θα γίνεται κατά περίπτωση για την αύξηση του επιπέδου της ασφάλειας, τους ελέγχους και τις επιπρόσθετες περιπολίες», συμπεριλαμβανομένων επομένως και στρατιωτικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα παραμείνουμε σε κατάσταση συναγερμού, ώρα την ώρα, μαζί με τις διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας που γνωστοποιούν την πρόοδο των αναλύσεών τους».

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, χθες, σε επιχείρηση της αστυνομίας,  συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με το αιματοκύλισμα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ, τουλάχιστον το ένα από αυτά τα άτομα, εικάζεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι. Κοντά στις περιοχές που έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, ανάμεσα τους και το Μπατακλάν, κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε πως «Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν. Την ίδια ώρα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις που αφορούσαν τη συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας στην Μολενμπέκ, κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Στην πόλη που βρίσκεται δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, διαμένουν πολλοί μουσουλμάνοι από Μαρόκο και Τουρκία.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, με τις επιθέσεις στο Παρίσι συνδέθηκε ένα αυτοκίνητο που νοικιάστηκε στο Βέλγιο από Γάλλο που ζει στις Βρυξέλλες, το οποίο σταμάτησαν οι αστυνομικές αρχές στα σύνορα με το Βέλγιο.

Όπως είπε ο κ. Μολέν, ο συγκεκριμένος Γάλλος «αποτέλεσε το αντικείμενο οδικού ελέγχου σήμερα (Σάββατο) το πρωί μαζί με δύο άλλους που επέβαιναν σε ένα άλλο όχημα» και πρόσθεσε οι συλληφθέντες «δεν ήταν γνωστοί στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών». Παράλληλα στη Γαλλική πρωτεύουσα οι μαρτυρίες επισημαίνουν την άφιξη των βομβιστών με ένα αυτοκίνητο που είχε βελγικές πινακίδες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κόεν Γκενς, σχετικά με τις συλλήψεις αυτές, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTBF πως «μπορούν να εξεταστούν σε σχέση με ένα αυτοκίνητο Polo που είχε νοικιαστεί στο Βέλγιο και βρέθηκε μπροστά στην (αίθουσα συναυλιών του) Μπατακλάν» και πρόσθεσε ότι “Αυτός που νοίκιασε το αυτοκίνητο ήταν ένας Βέλγος. Τον γνωρίζουμε από τον αδελφό του”.

Ένας ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας επισήμανε στο Ρόιτερς ότι «το Βέλγιο είναι κατά κάποιον τρόπο η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης», ενώ ο Ραφαέλο Παντούτσι, του Royal United Services Institut του Λονδίνου τόνισε πως «τα δίκτυα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου έχουν πολύ στενούς δεσμούς εδώ και κάποιον καιρό».

«Το Βέλγιο έχει μια κεντρική θέση στην καρδιά της Ευρώπης, μια μικρή χώρα που η τοποθεσία της ευνοεί την μετακίνηση ανθρώπων με εχθρικές προθέσεις’, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μισέλ, επιμένοντας ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός του, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για έναν χρόνο, αντιμετωπίζει το θέμα.

Επίσης παραδέχθηκε ότι «είναι πάντα δυνατό να ξεφύγει κανείς απ’ το δίχτυ», όσο το πρόβλημα με την ριζοσπαστικοποίηση των νέων και με την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον χειρισμό αυτόματων όπλων παραμένει.