Συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια στην Γαλλία

Ως η 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας χαρακτηρίστηκε η τρομοκρατική επίθεση που έγινε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στη Γαλλία και κόστισε τη ζωή σε 12 άτομα μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, τέσσερις σκιτσογράφοι και ο εκδότης του περιοδικού που φαίνεται να ήταν και ο πρωταρχικός στόχος. Οι 2 ένοπλοι ισλαμιστές, σύμφωνα με μαρτυρίες, εισέβαλλαν στα γραφεία της εφημερίδας φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» και άνοιξαν πυρ με καλάζνικοφ την ώρα που όλοι οι εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι ήταν παρόντες. Κατά την εν ψυχρώ εκτέλεση φώναξαν «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη» και στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν στο βόρειο Παρίσι αφήνοντας πίσω τους θύματα, τραυματίες και μια χώρα βυθισμένη στο πένθος.

Η αντίδραση των Κρατικών Αρχών

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στο σημείο της φρικιαστικής επίθεσης και τόνισε τις εντατικές και συνεχείς επιχειρήσεις που θα γίνουν μέχρι να συλληφθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγω για «εθνική τραγωδία που βύθισε την Γαλλία σε πένθος και απειλεί την Δημοκρατία» επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για άμεση και αποφασιστική απάντηση, ενώ ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εξέφρασε την ανησυχία του για νέο χτύπημα από τους δράστες.

Η Διεθνής Κοινότητα

Σοκ έχει προκαλέσει στην Διεθνή Κοινότητα το μακελειό που το καταδικάζει για την βαρβαρότητα του. Ως άμεση επίθεση στην δημοκρατία, στα μέσα ενημέρωσης και στην ελευθερία της έκφρασης  χαρακτήρισε το αποτρόπαιο γεγονός ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και πρόσθεσε: «Αυτή η φρικτή επίθεση έχει ως στόχο να σπείρει τον διχασμό. Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Αυτή είναι μία στιγμή αλληλεγγύης. Πρέπει να αντισταθούμε στις δυνάμεις του διχασμού και του μίσους».

Η επόμενη μέρα

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της είδησης ξεκίνησαν αμέτρητες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας που ζει εφιαλτικές στιγμές και μια μέρα μετά, τα αιματηρά γεγονότα συνεχίζονται προκαλώντας πανικό και κηρύσσοντας την χώρα σε κατάσταση συναγερμού. Νεκρή έπεσε μια αστυνομικός μετά από επίθεση με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών στο Παρίσι, ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις σε εστιατόριο σε προάστιο της Λυών, ρίψη χειροβομβίδων σε τέμενος κοντά στο Παρίσι και πυρά σε μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην Γαλλία από τον Πόλεμο της Αλγερίας τη δεκαετία του 1960.