Συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και «Πυρήνων» έδωσε στην εισαγγελία ο Πανούσης

10.11.2015

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, στις δικαστικές αρχές, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ ηγετικού στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς», ομάδας ποινικών και από την άλλη πλευρά κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες φέρεται να έχει καταγράψει την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2015 η ΕΥΠ. Ένας από τους εμπλεκόμενους εμφανιζόταν και ως πολύ κοντινό πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης.

Βάσει αυτών των συνομιλιών αντιεξουσιαστές ακούγονται να αναφέρονται σε εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του κ. Πανούση τον Φεβρουάριο του 2009, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Επιπροσθέτως ένας από τους κρατούμενους ακούγεται να εκτοξεύει απειλές προς τον κ. Πανούση λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων απειλών, «θα του σπάσω το κεφάλι»

Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε αναφορά σε υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για έναν 65χρονο, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επαφές με ανώτατους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και διευκόλυνε κυκλώματα διακίνησης ή παράνομης νομιμοποίησης μεταναστών. Το ίδιο πρόσωπο φαίνεται, μέσα από τις συνομιλίες, να επιζητούσε την απομάκρυνση του κ. Πανούση και την αντικατάστασή του με νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.

Τους τελευταίου μήνες οι ΕΥΠ προχωρούσε σε παρακολούθηση τηλεφώνων κρατουμένων για ποινικές υποθέσεις, όπως επίσης και για «αντάρτικο πόλης», έχοντας επαφές με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζονταν ως απεσταλμένοι του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, αν και επισήμως δεν είχαν καμία αρμοδιότητα.

Μέσα σε όλα όσα έχουν καταγραφεί υπάρχουν και τα δεδομένα των σχετικών επισκεπτηρίων σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και στις φυλακές Κορυδαλλού. Τα κύρια θέματα που ήταν στο επίκεντρο εκείνη την εποχή, αφορούσαν τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, ζητήματα μεταγωγών, τα ζητήματα χειρισμού υποθέσεων αντιεξουσιαστών και των συγγενών τους μετά και την επιχείρηση «Γοργοπόταμος» και τις σχετικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπως και πολλά άλλα.

Την περίοδο εκείνη φέρεται να δίνονται διαβεβαιώσεις από πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για θετική κατάληξη όλων των αιτημάτων των αντιεξουσιαστών και ποινικών κρατουμένων. Κατόπιν, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Πανούση, «όταν παρουσιαζόταν εμπλοκή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέρριπταν ευθύνες σε μένα και ότι τους στέκομαι εμπόδιο». Έτσι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ξεκίνησε ο κύκλος πάσης φύσεως απειλών από τους κρατουμένους.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στο «ΒΗΜΑ» συνεργάτες του κ. Πανούση, , «ο πρώην υπουργός παρουσίασε στις δικαστικές αρχές τις σχετικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα σχετικά πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ. Αυτή ήταν η ουσία των καταθέσεών του. Ο κ. Πανούσης είχε ενημερώσει εκείνη την περίοδο τον κ. Παρασκευόπουλο για τον ρόλο του φερομένου ως συμβούλου του και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα κόψει οποιαδήποτε επαφή μαζί του».

Εντύπωση προκαλεί ότι πολλά από τα αναφερόμενα, από τον κ. Πανούση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούνταν επί μακρόν σε επιτροπή για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των κρατουμένων και ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις τους με κρατουμένους είχαν δημοσιοποιηθεί. Ορισμένοι κρατούμενοι αντιεξουσιαστές, μάλιστα, εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους στον ρόλο που μπορεί να είχαν οι «συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης».

Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι ότι μετά τη δεύτερη κατάθεση του στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο κ. Πανούσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα να αλλάξει την ηγεσία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., που διερευνούσε τις διασυνδέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των διωκτικών αρχών.