Συντάξεις: Τα αναδρομικά που παίρνετε με τρεις αιτήσεις. Επιστροφές άνω των 1.800 ευρώ

Επιστροφές που μέχρι τώρα ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ για τις κύριες συντάξεις, ενώ για τις επικουρικές φτάνουν ως και 790 ευρώ, κλειδώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι για τις μειώσεις που παρανόμως επιβάλλουν τα Ταμεία, είτε στο άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ είτε στα ποσά μόνο των επικουρικών συντάξεων που μαζί με τις κύριες ήταν πάνω από τα 1.300 ευρώ και επανυπολογίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου μετά τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα αναδρομικά κατοχυρώνονται με αιτήσεις στα Ταμεία που διαθέτει σήμερα σε ειδική έκδοση ο Ελεύθερος Τύπος, ώστε να τις έχουν όλοι οι συνταξιούχοι και κυρίως όσοι έχουν παράνομες μειώσεις. Η εφημερίδα μας ήταν η πρώτη από όλα τα μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) που αποκάλυψε τις παράνομες μειώσεις εδώ και αρκετό διάστημα και μάλιστα τα πρώτα δημοσιεύματα που αποτύπωναν με ντοκουμέντα και αποδείξεις τη λαθροχειρία ήρθαν στο φως από τον Αύγουστο του 2016. Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται, καθώς το μεγάλο κόλπο των Ταμείων με αυτές τις παράνομες μειώσεις δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα.

Ο τρόπος για να κατοχυρώσουν οι συνταξιούχοι το δικαίωμα αναδρομικών και να αναγκάσουν σε πρώτη φάση τα Ταμεία να αναγνωρίσουν τις περικοπές που επιβάλλονται σε ανύπαρκτα ποσά είναι με υποβολή αιτήσεων. Αφού τις συμπληρώσουν με το κείμενο που επίσης δημοσιεύουμε ανάλογα με την περίπτωση της παράνομης μείωσης, θα πρέπει να τις καταθέσουν στα Ταμεία που ανήκουν (ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ) και να πάρουν απαραίτητα αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία κατάθεσης. Η αίτηση παραλαμβάνεται υποχρεωτικά και κανείς υπάλληλος δεν δικαιούται να αρνηθεί την παραλαβή τους, ούτε να αρνηθεί την «πρωτοκόλλησή τους». Πολλώ δε μάλλον συνιστά παράπτωμα να αποτρέψουν τους συνταξιούχους να κάνουν αιτήσεις από τη στιγμή που διαπιστώνουν λάθος κρατήσεις.

Σε μια «κανονική» χώρα τα Ταμεία θα έπρεπε άμεσα να διορθώσουν τα λάθη με τις παράνομες μειώσεις από εδώ και πέρα και να επέστρεφαν τα ποσά αυτών των κρατήσεων από τον Ιούνιο ή Σεπτέμβριο του 2016, γιατί από τότε διαπιστώνεται η λαθροχειρία. Οσο η ενέργεια αυτή δεν γίνεται, οι συνταξιούχοι οφείλουν να προβούν σε αίτηση. Αφενός γιατί έτσι κλειδώνουν το δικαίωμα και αφετέρου δεν κινδυνεύουν από τυχόν παραγραφή της αξίωσής τους.

Αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα, διότι οι παράνομες μειώσεις είναι τέτοιες που δεν αμφισβητούνται πλέον από κανέναν από το γεγονός και μόνον ότι φαίνονται στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι παράνομες μειώσεις «μετρούν» ήδη 18 ως 20 μήνες, καθώς εντοπίζονται στα ενημερωτικά τους σημειώματα από τον Ιούνιο του 2016 όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2016 όσον αφορά τις επικουρικές που μειώθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Το κόστος από τις επιστροφές 18 ως 20 μηνών εκτιμάται, σύμφωνα με υπολογισμούς αρμοδίων υπαλλήλων Ταμείων, στα 80 με 100 εκατ. ευρώ. Οσο η κυβέρνηση καθυστερεί, ο λογαριασμός ανεβαίνει.