Σφίγγει ο κλοιός της αξιολόγησης

28.3.2016

Αξιολόγηση και προσφυγικό πνίγουν την κυβέρνηση η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να βρει λύσεις, καθώς σε πέντε μέρες θα επιστρέψουν οι δανειστές για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Επί της ουσίας το πρόβλημα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 1,8 δις ευρώ το οποίο θα αναζητηθεί μέσα από την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων. Φόροι που μελετάται να επιβληθούν σε καύσιμα, αυτοκίνητα, τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση ακόμη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν κυβέρνηση και δανειστές τους ανοιχτούς λογαριασμούς στο ασφαλιστικό και τους έμμεσους φόρους, προκειμένου στις 2 του Απρίλη οι επικεφαλής των δανειστών να επανέλθουν στην Αθήνα και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν εκ νέου οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά μικρός. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση λόγω της δημοσιονομικής πίεσης επιθυμεί να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 22 Απριλίου κάτι που οι δανειστές δεν δείχνουν να το ενστερνίζονται ότι θα επιτευχθεί.

Από την άλλη αν ο λογαριασμός δεν κλείσει άμεσα η οικονομία θα παραμένει σε τεντωμένο σχοινί, δεν θα υπάρχει επενδυτική αξιοπιστία, τα ταμεία στερεύουν, και οι  συνέπειες να επαναληφθεί το σκηνικό του 2015 φαίνεται στον ορίζοντα ως μια ανεπιθύμητη τραγική προοπτική που δεν θέλουν να σκέφτονται καν στο Μαξίμου.

Από την άλλη η κυβέρνηση επιμένει ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν. Αν αυξηθεί η φορολογία, όμως, για μισθωτούς – συνταξιούχους, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Μειωμένες μηνιαίες αποδοχές εξαιτίας της αύξησης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Δηλαδή από το κακό στο χειρότερο.

Μαγικές συνταγές με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν υπάρχει. Κι επειδή οι πρόσφυγες δεν φαίνεται ότι θα τρέξουν στα γκισέ των τραπεζών για να επενδύσουν στη χώρα μας και να αποφύγουμε νέα μέτρα η αύξηση άμεσων κι έμμεσων φόρων είναι η συνήθης συνταγή εξόδου από το αδιέξοδο με πληγωμένους πάντα τους ατυχείς φορολογούμενους οι οποίοι έκαναν το λάθος να έχουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα κινητό, η να χρησιμοποιούν καύσιμα στις θέρμανση η την μετακίνησή τους. Πράγματα εξαιρετικά φοβερά για μια αριστερή κυβέρνηση σαν αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το σενάριο στο οποίο δουλεύουν κυβέρνηση και δανειστές (καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει τα δικά του νούμερα) προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, 1% από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπά μέτρα μεταξύ των οποίων και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Το τρίτο σκέλος των ζητούμενων εξοικονομήσεων ή αύξησης των εσόδων κατά 1% είναι αυτό το οποίο στην παρούσα φάση συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, αν υποθέσουμε ότι στη φορολογία εισοδήματος κυβέρνηση και ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών έχουν συμφωνήσει και στο ασφαλιστικό αργά ή γρήγορα θα τα βρουν…

Και ο ΕΝΦΙΑ

Η φορολογία ακινήτων δεν θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εξαίρεση από το παζλ αναζήτησης πρόσθετων εσόδων. Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5% έως και 20% , τα έσοδα τα οποία βεβαιώνονται με βάση τον ΕΝΦΙΑ συρρικνώθηκαν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στη ζώνη των 3 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, άσχετα από το ύψος των βεβαιωμένων εσόδων, στο ταμείο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βάλει 2,650 δισ. ευρώ. Βρέξει, χιονίσει όσο και να αλλάξουν οι αντικειμενικές. Η εισπραξιμότητα του φόρου είναι γύρω στο 80% -85%. Επομένως και για το 2016, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργείται όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένει στο ύψος του με επιμέρους αλλαγές κυρίως στο συμπληρωματικό φόρο.