31.10.2015
Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου» ψήφισαν το νομοσχέδιο, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και ενστάσεις τους.
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του. Το Ποτάμι καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.
Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των stress test.
Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευ. Μεϊμαράκης
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λαμβάνοντας το λόγο στη συζήτηση του ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το κατεπείγον της διαδικασίας, πράξη που πλήττει το Κοινοβούλιο.
Είπε, πάντως, ότι η ΝΔ ψηφίζει το νομοσχέδιο, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα του τραπεζικού συστήματος και να προστατευθούν οι καταθέσεις των πολιτών.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση, να μην γίνει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων και για να μην γίνει αυτό είχαμε ζητήσει την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση και χαιρόμαστε που το καταλάβατε και εσείς και στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πώς φτάσαμε στην ανακεφαλαιοποίηση: «έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική της συγκυβέρνησης στην πρώτη της θητεία» είπε χαρακτηριστικά.
«Σύρατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές, υφαρπάξατε την ψήφο του λαού, σχηματίσατε δύο κυβερνήσεις, φορτώσατε τη χώρα νέα βάρη, μεταφέρατε όλες τις πληρωμές από τον Οκτώβριο και μετά, και κόψατε τα πόδια της χώρας όταν πήγε να περπατήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» προσέθεσε για να επισημάνει ότι παρόλα τούτα η χώρα δεν κυβερνιέται και πάλι, κάτι που κοστίζει στην οικονομία, τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους.
Μάλιστα επικαλέστηκε την έκθεση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία, λόγω της ύφεσης το 2015 και 2015, αλλά και των capital controls.
Προσέθεσε πως η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, διότι το 2014 οι τράπεζες σταθεροποιήθηκαν -κάτι που επιβεβαίωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, τονίζοντας στην έκθεσή της πως οι τράπεζες ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
«Ο Γ. Βαρουφάκης γύρισε περήφανος στο σπίτι του και είπε ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες. Ντάρλινγκ χρέωσα με 14,4 δισ. τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Tι άλλο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ώστε εσείς ως μαθητευόμενοι μάγοι να κάνετε πειράματα εις βάρος τους;».
Καταλήγοντας, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κυβερνά. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο λαός λέει ‘ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται’. Όμως ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν είναι παντός καιρού. Δηλαδή δεν είναι καπετάνιος, όταν ο καιρός δεν είναι καλός, τότε ψάχνει να βρει άλλον να πάρει το πηδάλιο. Ε, λοιπόν πρέπει να πιάσετε το πηδάλιο, να δείτε πώς θα προχωρήσετε το σκάφ Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των stress test.
Για αμφιθυμίες, αοριστίες και κολοσσιαία λάθη, που οδήγησαν σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα τη χώρα, με μεγάλη διαρροή καταθέσεων και διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Τερατούργημα» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και υποστήριξε, ότι αποτελεί «μάθημα για τον ταξικό ρόλο που παίζει το αστικό κράτος στην καπιταλιστική οικονομία».
Αναγκαία χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των στόχων του, καθώς εκτιμά ότι «η μαύρη τρύπα των τραπεζών θα αυξάνει».