Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη σε κυβέρνηση και Τσίπρα

7.3.2016

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης τόσο για το προσφυγικό και το προσχέδιο συμπερασμάτων όσο και για την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός της χώρας μιλώντας στο real fm

Ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην εκτίμηση πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που έχει παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, δεν πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις τις οποίες από κοινού συμφώνησε με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν κάνει σχόλια σε μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «το προσχέδιο περνάει κάτω από τον χαμηλό πήχη που βάλαμε εμείς στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή».

Επεσήμανε ότι  «η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει τηρήσει μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση, έχει αναζητήσει πλαίσιο συναίνεσης και με τη δική της στρατηγικη έχει φέρει τον πρωθυπουργό σε γραμμή ρεαλισμού και κοινής λογικής», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το δίλημμα «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά» του πρωθυπουργού στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ανθρωπισμός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ειδομένη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς απολύτως καμία μέριμνα; Είναι ανθρωπισμός η μέχρι χθες εικόνα της πλατείας Βικτωρίας;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους διχαστικά διλήμματα δεν βοηθούν στο δημόσιο διάλογο. «Μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς υπάρχει κοινή λογική» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως στη ΝΔ δεν υπάρχει ακροδεξιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τα κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα είναι απαραίτητη πρόβλεψη που υπάρχει στον κώδικα της συνθήκης Σενγκεν, ώστε οι μετανάστες να μπορούν να βρίσκονται κάπου μέχρι να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους. «Αυτό είναι κάτι που κανείς αρνείται. Ούτε ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την ανάγκη λειτουργίας τους στη συζήτηση που είχαμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα επιτηδευμένο θέατρο επικοινωνίας για να μην δυσαρεστήσει ο κ. Τσίπρας τις αριστερές του συνιστώσες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία λέει ότι χρειαζόμαστε διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε να υπάρξουν ανοιχτές δομές για τους πρόσφυγες με τη στήριξη του κράτους το οποίο, όπως είπε, είναι παντελώς απόν, ενώ επανέλαβε τη θέση του για κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα για να φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.

«Η εθνική θέση που πρέπει να συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι να υπάρχει ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες Αυτό πρέπει να διεκδικήσει» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως όταν πήγε στο ΕΛΚ έδωσε μάχη απέναντι στην Αυστρία υπερασπιζόμενος την εθνική μας θέση. «Φώναξα πρώτος την πρέσβειρα της Αυστρίας για να κάνω διάβημα διαμαρτυρίας, όταν το ΥΠΕΞ κοιμόταν. Ασκήσαμε δριμύτατη κριτική στον σλοβάκο πρωθυπουργό. Βάλαμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια και υπονοούμενα ότι η ΝΔ συνδέεται με ακραία κόμματα είναι βαθύτατα προσβλητικές» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος συμφωνίας, είναι ο πήχης που βάλαμε στον κ. Τσίπρα. «Από τον ίδιο εξαρτάται αν θα περάσει πάνω ή κάτω από τον πήχη. Είναι λογικό να διατηρούμε εντονότατες επιφυλάξεις. Θα συνεχίζουμε να ασκούμε δριμύτατη κριτική βλέποντας την Κυβέρνηση να έχει εκχωρήσει τη διαχείριση της κρίσης στις ΜΚΟ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την οικουμενική

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κληθεί να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν είναι λύση και πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη θα ενεργοποιηθούν οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί άλλη κυβερνητική πλειοψηφία θα πάμε σε εκλογές. «Δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα, διότι διαφωνούμε σχεδόν σε όλα τα πεδία πολιτικής. Είναι πολύ παράξενο πίσω από κλειστές πόρτες να αναζητείται μια ελάχιστη συναίνεση και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να οξύνει τους τόνους και να ταυτίζει τη ΝΔ με την ακροδεξιά. Όσο επιλέγει αυτή τη στρατηγική, η ΝΔ θα απαντά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αναβίωση της διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη χωρίς τον κ. Βαρουφάκη, τονίζοντας πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις. Η καθυστέρηση θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία» δήλωσε χαρακτηρίζοντας «μέγιστο στρατηγικό σφάλμα» τη σύνδεση του προσφυγικού με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει ευνοϊκότερους όρους αξιολόγησης με αντάλλαγμα να μετατραπεί η Ελλάδα σε έναν απέραντο χώρο μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων κάνουν ένα τεράστιο στρατηγικό σφάλμα» είπε.

 Παπαγγελόπουλος

Όσον αφορά  στις καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις ενέργειές της αμφισβητεί τον τον πυρήνα του κράτους δικαίου. «Οι χθεσινές δημόσιες καταγγελίες επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες μας. Είναι απαραίτητο να διερευνηθούν άμεσα αυτές οι καταγγελίες. Η ΝΔ και σήμερα θα ζητήσει επίσημα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ώστε να έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να απαντήσουν σε προφανή ερωτήματα. Από τη στιγμή που και ο φάκελος έρθει στη Βουλή θα κινηθούμε ανάλογα» δήλωσε χαρακτηριστικά.