Σφοδρότατη αντιπαράθεση Ρούσση-Οικονομάκου – Όσα ειπώθηκαν στο Δημ. Συμβ. της 3ης Ιουνίου

5.6.2016

Σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Ωρωπού Θ. Ρούσση και σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2016, προκάλεσε η  καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών κατά  του Δημάρχου Ωρωπού   για τις παράνομες χωματερές στο Συκάμινο κατά το χρονικό διάστημα που ήταν Κοινοτάρχης.

Η Αξιωματική  Αντιπολίτευση με τον Γ. Οικονομάκο ζήτησε από τον Δήμαρχο να αναγνώσει την απόφαση του Εφετείου, ώστε οι πολίτες του Ωρωπού να μάθουν την αλήθεια για τις χωματερές γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα που άπτεται της υγείας  όλων των κατοίκων της περιοχής.

«Οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις είναι πολλές για το Δήμαρχό μας» είπε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης γι αυτό ζήτησε από το ΔΣ να πει την αλήθεια και να διεξαχθεί ένα ειδικό ΔΣ με αποκλειστικό θέμα την απόφαση του Εφετείου. Και κατέληξε λέγοντας «Λοιδορήθηκα, κατηγορήθηκα και προπηλακίστηκα για το θέμα των χωματερών στο Συκάμινο. Ο εισαγγελέας λέει  ότι είναι θαμμένα τοξικά απόβλητα εκεί. Δεν το λέει ο Οικονομάκος αυτό».

Ο Γ. Γιασημάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση της 14ης Μαρτίου 2015 όταν στο ΔΣ συζητήθηκε η πρωτόδικη απόφαση και ο Δήμαρχος είχε αναφερθεί στην καταδικαστική απόφαση, η οποία ήταν απόρροια λειτουργίας χωματερής χωρίς άδεια. «Ζητήσαμε», είπε, «να έρθει η απόφαση του Δικαστηρίου».  «Απόφαση δεν ήρθε» τόνισε και πρόσθεσε «Ζητώ από τον Δήμαρχο να μας κάνει ενημέρωση ώστε να μην αμαυρώνεται η εικόνας της περιοχής». «Άλλωστε» κατέληξε «έχω  ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση μου εάν είναι η καταδίκη για χωματερή η τοξικά απόβλητα. Ζητώ να έρθει το θέμα στο ΔΣ»

Αλλά και ο Ν. Δημητρίου κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος κάνοντας λόγο «για μαύρες μέρες στο Δήμο Ωρωπού» και πρόσθεσε « ‘Έχουμε ζητήσει την απόφαση, αλλά την θάβετε. Είναι τεράστιο θέμα. Εάν υπήρχε χωματερή με τοξικά απόβλητα και την ανεχόμαστε, είμαστε  όλοι συνυπεύθυνοι»

Ο Παναγιώτης Χασιώτης ανέφερε ότι υπήρχε δέσμευση από την 14η Μαρτίου 2015 για ενημέρωση και δεν έχει γίνει. «Δεν τηρήσατε την υπόσχεσή σας» είπε και πρόσθεσε «Περιμένω διαφώτιση από εσάς κ. Δήμαρχε»

Ενώ  ο κ. Μιχάλης Χασιώτης κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στο ΔΣ ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Τέλος ενημέρωση ζήτησε και ο κ. Αγγ. Χατζηιωάννου από τον Δήμαρχο, ώστε να λάμψει η αλήθεια, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι έχει κάτι να κρύψει ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Βελτανιώτης, ο οποίος διάβασε ψήφισμα στήριξης όλων των μελών της Συμπολίτευσης προς το πρόσωπο του Δημάρχου λέγοντας ότι «πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση από μια καλοστημένη μηχανή» «Απαντάμε στη λάσπη» είπε «με έργα.  Δεν μας αφορά η λάσπη ούτε μας αφορούσε ποτέ» κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης στη συνέχεια πήρε το λόγο και  άσκησε δριμεία επίθεση στον κ. Γ. Οικονομάκο λέγοντας  ότι «οι πολίτες δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της δικιάς σας καταστρεπτικής θητείας».  Και αναφερόμενος στην απόφαση του Εφετείου είπε ότι «Στο Δικαστήριο δεν πήγα μετά από προσωπική απόφαση και σκέψη. Δεν έκανα κάτι διαφορετικό από ότι έκαναν όλοι οι Κοινοτάρχες».

Άλλο όμως  η σπίλωση και η αυτοδιοικητική μου πορεία που δεν μπορεί κανείς να προσβάλει. Μπορεί η απόφαση να κάνει αναφορά για εν δυνάμει   απόβλητα, δεν λέω όχι. Η απόφαση με βρίσκει ένοχο. Σέβομαι την Δικαιοσύνη , αλλά αμφισβητώ τα στοιχεία γιατί ξέρω τα στοιχεία.

«Όταν χάσατε τις εκλογές  μας αφήσατε ένα απέραντο Δήμο χωματερή» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Οικονομάκο και τον κατηγόρησε ότι με email που έφευγαν από το γραφείο του  τότε, δυσφημούσε  το Δήμο Ωρωπού

Και κατέληξε λέγοντας « Σε αυτή τη μεθόδευση δεν μετέχω. Σ΄ ένα παιχνίδι στημένο, σε ένα παιχνίδι λάσπης . Δεν θα ακολουθήσω το αρρωστημένο μυαλό του κ. Οικονομάκου. Από το αξίωμά μου ο μόνος που μπορεί να με διώξει είναι ο λαός ο οποίος εσάς σας έδιωξες ως ανίκανο. Θα έπρεπε να ντρέπεστε».

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Οικονομάκος επί προσωπικού λέγοντας «‘Έλεος κ. Δήμαρχε λυπηθείτε τον Ωρωπό και το λαό του. Καταδικαστήκατε δύο φορές ομόφωνα. Υπάρχει πουθενά το όνομά μου; Πήγα εγώ μάρτυρας πουθενά; Υπάρχει η υπογραφή μου σε κάποιο έγγραφο; Ο Τσακάλης έκανε τότε τη μήνυση . Εάν η απόφαση μιλάει για τοξικά απόβλητα τότε είστε ηθικά έκπτωτος πριν το Μάρτιο του 2019».

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η επιστολή που  διαβάστηκε από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Σ. Γκικάκη, την οποία απέστειλε ο κ. Δημήτρης Τσακάλης, κατήγορος στην υπόθεση των χωματερών Συκαμίνου,  μέσα από την οποία ζητάει Δημόσια Συγνώμη στον Δήμαρχο. (Διαβάστε  Η «Δημόσια Συγνώμη» του Δ. Τσακάλη, που έκλεψε την παράσταση ).

Ακολούθησε ένταση και τελικά τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού, του κ. Μ. Χασιώτη, η οποία και απερρίφθη, οπότε σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.