Σφοδρό σφυροκόπημα των πολιτικών αρχηγών στον πρωθυπουργό για το Eurogroup

Σφοδρό σφυροκόπημα εξαπέλυσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα στις κατ ιδίαν συναντήσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημερώθηκαν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς η χώρα μας να πάρει απολύτως τίποτα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατηγόρησαν ευθέως τον πρωθυπουργό για άστοχους χειρισμούς που κόστισαν ένα τέταρτο μνημόνιο στον ελληνικό λαό, παρατείνοντας την σκληρή λιτότητα για, τουλάχιστον, πέντε χρόνια ακόμα καθώς θα πρέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι μέχρι το 2023 στο 3,5%.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου, σήμερα, το μεσημέρι περισσότερο  θεσμικά αφού   αρνήθηκε να κάνει κουβέντα για την οικονομία καθώς τις επόμενες μέρες θα γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα στο Eurogroup. Ήταν όμως ανοιχτός να συζητήσει τις εξελίξεις; Στο Κυπριακό εμφανίστηκε έτοιμος να συνδράμει όπου κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Για το μεν ζήτημα της οικονομίας και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε, εξάλλου, την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε. Για τα ζητήματα τώρα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στην διάθεση της Κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας. Αν υπάρχουν, όμως, ζητήματα τα οποία πρέπει να τα γνωρίζω κατ’ ιδίαν, είμαι έτοιμος να ακούσω».

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ

Ο κ. Κουτσούμπας ήθελε να …πικάρει τον πρωθυπουργό και του πήγε δώρο το βιβλίο «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση» και τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παραμυθιάζει  τους πολίτες περί ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία τονίζοντας πως «τώρα προχωράμε μπροστά».

Μετά τη συνάντηση ο κ Κουτσούμπας δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την διαπραγμάτευση».

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο λαός έχει μόνο να περιμένει «νέα μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέες ρυθμίσεις τις οποίες τις πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, άρα η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση»

«Δεν πρέπει κανείς να ακούει τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη, η όποια ανάπτυξη – αν έρθει – θα είναι αναιμική και θα αφορά το ολιγοπώλια και ο ελληνικός λαός πάλι θα ματώνει για τα πλεονάσματα και για τα κέρδη των λίγων» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «οι όποιες συζητήσεις για τα φορολογικά διεξάγονται αυτές τις ημέρες, κρύβουν την ουσία, την βάση της εξαθλίωσης που ζει ο λαός μας. Αυτό είναι το δάσος και δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο με τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη».

Η κα Γεννηματά

 Με τακτ, αλλά και «δηλητήριο» αντάλλαξαν αιχμές μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά κατά της διάρκεια της υποδοχής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το γεγονός ότι μας δίνεται ως χώρα κάποιος χρόνος, χωρίς αυτή την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να στοχαστούμε το μέλλον της χώρας και τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας είναι καλό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει. Οπότε…», ήταν η απάντηση της κ. Γεννηματά για να πάρει εκ νέου τον λόγο ο πρωθυπουργός λέγοντας:

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Σε ένα χρόνο θα σας βγάλω και θα σε πάρω μαζί με το Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο», της απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η έξοδος από τα μνημόνια.

«Δοκιμάστηκαν όλα και τα μεγάλα λόγια» του είπε η κ. Γεννηματά.

«Από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο ο δρόμος εξόδου από την κρίση», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Θεοδωράκης

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Ποταμιού κ Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε σκληρή κριτική στο πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απομονώσει τους εθνικιστές υπουργούς του.

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και στην Ελλάδα ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό. Κι άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Άμυνας.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και στην Ελλάδα ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση στο ΚυπριακόΟ κ Λεβέντης

Ο κ. Λεβέντης

Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης  τόνισε ότι από την αρχή ήταν υπέρ της συμφωνίας λέγοντας: « Εξ αρχής η άποψή του ήταν να πάμε σε συμφωνία αλλά όχι προσφέροντας τα πάντα ενώ αναφερθείς στην Γερμανία είπε πως όταν κάποιος είναι ισχυρός δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα αλλά να κερδίζεις τη εύνοιά του».

Και πρόσθεσε « Δεν  έπρεπε να ανεβάσει τους τόνους για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση γιατί έτσι φαίνεται ότι η χώρα ηττήθηκε αφού δεν πήραμε τίποτα και πανηγυρίζει. Αυτό είναι ανορθόδοξο. Σε κάθε περίπτωση είναι να έρθουν επενδύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει προς την Ευρώπη».

Για Κυπριακό

Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του Κύπριου ηγέτη κ. Ν Αναστασιάδη στέκονται οι πολιτικοί αρχηγοί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους ότι η Τουρκία θα τορπιλίσει κι αυτή την προσπάθεια