Σχέδιο για ρύθμιση των… κορονο-οφειλών – Οι προϋποθέσεις και το πλάνο για τη μείωση φόρων

«Παράθυρο» για νέα ρύθμιση χρεών πολλών δόσεων από το φθινόπωρο, ενώ στο τραπέζι παραμένουν η μείωση της προκαταβολής φόρου, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το αν θα μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα και το Ταμείο Ανάκαμψης θα κρίνουν τα πάντα.

«Θα είναι πολύ δύσκολο ν’ ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί. Επομένως, θα διευκολύνουμε και μετά, αυτό είναι δεδομένο. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να υπάρξει διευκόλυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι «ακριβείς λεπτομέρειες» θ’ ανακοινωθούν στην πορεία, αλλά επανέλαβε ότι «οι πολίτες δεν θα ‘στραγγαλιστούν’ όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους από εκεί που το άφησαν το Φεβρουάριο». Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκε σε δηλώσεις του πριν από μερικά 24ωρα και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο ρύθμισης 120 δόσεων, στα πρότυπα αυτής που είχε ισχύσει πριν από περίπου επτά χρόνια.

Μειώσεις φόρων και εισφορών

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για μειώσεις φόρων κι εισφορών ισχύει στο ακέραιο, όπως είχε δεσμευτεί στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο βήμα θα είναι η μείωση του εργοδοτικού κόστους μέσα από τις εισφορές, ενώ ήδη εφαρμόστηκε από τις αρχές Ιουνίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1%. Στο τραπέζι βρίσκονται, εκτός από τη μείωση της προκαταβολής φόρου που θα ξεκαθαρίσει έως τις αρχές Ιουλίου, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ (σ.σ. με τον προσδιορισμό νέων αντικειμενικών αξιών), η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η αντίστοιχη μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η δεύτερη δόση της μείωσης του εταιρικού φόρου από 24% σε 20% κτλ.

Ασφαλώς, τη συζήτηση για τις μειώσεις φόρων θα κρίνει εν πολλοίς η απόφαση για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021 – με την Ελλάδα να διεκδικεί και γι’ αυτή τη χρονιά εξαίρεση από το 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα – καθώς και οι τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα μπορούσαν ν’ απελευθερώσουν πόρους που θα διατεθούν για ελαφρύνσεις – εφόσον, δηλαδή, κλείσει οριστικά το πακέτο των 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, αλλά και η πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες.

newsit.gr