Σχολικές εκδρομές: Οργή χιλιάδων γονέων για ταξιδιωτικούς πράκτορες-Τους δίνουν κουπόνια αντί χρημάτων

Από την μια τα σχολεία και οι μαθητές ζητούν πίσω τα χρήματα τους κι από την άλλη τα τουριστικά γραφεία, μετά την ακύρωση όλων των εκδρομών εξαιτίας του κορονοϊού, τους προσφέρουν ισόποσα χρεωστικά κουπόνια τύπου (voucher) για μελλοντική χρήση.

Στις καταγγελίες τους είτε προς τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη είτε προς τις περιφέρειες στις οποίες ανήκουν, μαθητές, γονείς και σχολεία καλούν τους φορείς να λάβουν θέση, ενώ θεωρούν πως η πιο σωστή λύση από την στιγμή που έδωσαν χρήματα ως προκαταβολή, είναι και να λάβουν πίσω χρήματα και όχι ταξιδιωτικά κουπόνια.

Σε μια από τις καταγγελίες που έχει στα χέρια το newsit.gr από δημόσιο σχολείο της Νέας Ιωνίας για εκπαιδευτική εκδρομή στο Στρασβούργο από 5 έως 9 Μαρτίου, είχε αποστείλει στο ταξιδιωτικό γραφείο προκαταβολή της τάξεως των 19 χιλιάδων ευρώ. Ως λύση το πρακτορείο που ανέλαβε την εκδρομή προτίθεται να προσφέρει προς το σχολείο και όχι προς τον κάθε γονέα – κηδεμόνα ατομικά, αντί επιστροφής χρημάτων, ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών, από την ημερομηνία έκδοσής του (σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 84, τ.Α΄, 13-04-2020).

Το θέμα έχει προκαλέσει αγανάκτηση, καθώς γονείς και κυρίως παιδιά της Γ΄ Λυκείου που από του χρόνου θα βρίσκονται εκτός σχολικών αιθουσών του συγκεκριμένου σχολείου, δεν προτίθενται να χάσουν ούτε ευρώ από τα χρήματα που έδωσαν.

Το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με άλλη καταγγελία, έχει παρουσιαστεί και σε Γυμνάσιο της Χαλκίδας, το οποίο για την συμμετοχή σε μαθητικό διαγωνισμό μηνύματος και τραγουδιού από τις 2 έως τις 4 Απριλίου στην Κέρκυρα, είχε προκαταβάλει το ποσό 5 χιλιάδων ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το τουριστικό πρακτορείο προσφέρει στο σχολείο ισόποση με την καταβληθείσα προκαταβολή χρεωστικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τουριστική υπηρεσία όμοια ή παρόμοια με την αντίστοιχη εκδρομή, την οποία αφορούσε η προκαταβολή.

Από τα μηνύματα που προέρχονται από το σύνολο της μαθητικής κοινότητας, το θέμα με τις εκδρομές που αναβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού και το σύνολο το χρημάτων που δόθηκαν στα τουριστικά πρακτορεία της χώρας απαιτεί άμεση λύση και μάλιστα πριν το τέλος της φετινής μαθητικής χρονιάς.

newsit.gr