ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Σύσκεψη Σωματείων

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Το Σωματείο μας στα πλαίσια της ουσιαστικής δραστηριότητας από τη βάση και κοινής δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων σε δημόσια νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα και μπροστά στα διαρκώς οξυμένα προβλήματα σε Υγεία – Πρόνοια, προσκάλεσε για πολλοστή φορά Σωματεία του λεκανοπεδίου σε σύσκεψη για ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ευαγγελισμού χτες (1/10). Παρευρέθηκαν με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου 12 πρωτοβάθμια σωματεία (Ευαγγελισμός, Αττικό, ΕΙΝΑΠ, ΚΑΤ, Θριάσιο, Λαϊκό, ΝΙΜΤΣ, Ελπίς, Αγ. Όλγα, Νίκαιας ΟΚΑΝΑ, Ασκληπιείο) και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από 10 σωματεία (Μεταξά, Οφθαλμιατρείο, Αρεταίειο, Κέντρο Βρεφών Μητέρα, Αγ. Σάββας, ΨΝΑ, Αλεξάνδρα, Συγγρός, Αγ. Σοφία, Αγ. Ανάργυροι, καθώς και αρκετοί συνάδελφοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις (εργολαβικοί, συμβασιούχοι, επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) .

Αναπτύχθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι, καθώς και η κατάσταση που διαμορφώνεται από τη νέα Κυβέρνηση που συνεχίζει με ορμή στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη. Κοινή πεποίθηση είναι ότι τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται με ένα υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο αντιδραστικό που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα γίνει αντιδραστικότερο σε βάρος υγειονομικών και ασθενών.

 • Οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για Υγεία – Πρόνοια, εξακολουθούν να μειώνονται καθώς θεωρούνται «βάρος» στα πλαίσια της «δημοσιονομικής ασφυξίας», στην ουσία όμως αποτελούν τον ιμάντα για διόγκωση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας – Πρόνοιας και των «ματωμένων» πλεονασμάτων. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και η επιδείνωση των όρων της δουλειάς μας παίρνει γιγάντιες διαστάσεις σε βάρος ασθενών και υγειονομικών.
 • Τα εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματά μας πλήττονται ακόμα περισσότερο, ενώ η Κυβέρνηση φέρνει έναν κατάπτυστο «αναπτυξιακό νόμο», που δίνει τα πάντα στους επενδυτές, ναρκοθετεί τις ΣΣΕ και περιορίζει ακόμα περισσότερο το απεργιακό δικαίωμα, την ελεύθερη συνδικαλιστική – συλλογική δράση, φακελώνοντας σωματεία και εργαζόμενους.

Η ανασύνταξη και η αντεπίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναγκαία όσο ποτέ, με πρωτοβουλίες από τη βάση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς σε συμμαχία με τους ασθενείς μας, σε αγωνιστική κατεύθυνση κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και της λογικές ανάθεσης ή ηττοπάθειας.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ μέσα σ’αυτές τις εξελίξεις, εξακολουθεί να επιλέγει να εκφυλίζει τις κινητοποιήσεις χωρίς καν συνεδριάσεις οργάνων, χωρίς κανένα σχέδιο και προετοιμασία στους χώρους δουλειάς, με «επικοινωνιακά σωου». Στην πραγματικότητα, καλλιεργεί την αναμονή στο διηνεκές και τον παροπλισμό ζωντανών δυνάμεων, το «παζάρεμα» των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα, των συμβασιούχων συναδέλφων, δίνει επί της ουσίας κάλυψη στην κυβερνητική πολιτική.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ που στηρίζουν με τη δουλειά τους επιτακτικές ανάγκες

των δομών υγείας – πρόνοιας:

 • 200 από ΟΑΕΔ απολύονται Νοέμβρη και 2.800 (ΟΑΕΔ) απολύονται Φλεβάρη
 • 100 επικουρικοί γιατροί απολύονται ως 31/12/19.
 • Χιλιάδες εργολαβικοί εργάζονται σε καθεστώς σκλαβιάς, απλήρωτοι για μήνες.
 • Χιλιάδες απολύονται τους επόμενους μήνες από το χώρο σίτισης και καθαριότητας, αφού λήγουν οι διετείς συμβάσεις τους.
 • Με την 2Κ/2019 προκήρυξη ΑΣΕΠ που υποτίθεται θα κάλυπτε τους 1.116 επικουρικούς (πλην γιατρών) που υπηρετούν πάνω από τρία χρόνια, φαίνεται ότι τελικά θα απολυθεί μεγάλο μέρος τους.

Αυτά που πρέπει να γίνουν & μπορούν να γίνουν με τον ανυποχώρητο αγώνα μας:

 • Άμεση απόσυρση του αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού νόμου.
 • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ (επικουρικών, ΟΑΕΔ, εργολαβικών, εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις). Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ όλων των ειδικοτήτων.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, των Κ.Υ. και των προνοιακών ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Έξω οι επιχειρηματίες από την Υγεία, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργολαβίες τις ΣΔΙΤ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Δημόσια – Δωρεάν υγεία – πρόνοια με υψηλού επιπέδου παροχές για όλους.
 • Αύξηση στους μισθούς με βάση τις ανάγκες, ανάκτηση όλων των απωλειών (13ος -14ος , ΜΚ 2016-2017, περικοπές κλπ). Να πληρωθούν τώρα ΟΛΑ τα δεδουλευμένα (εξαιρέσιμα, εφημερίες, δεδουλευμένα εργολαβικών) χωρίς εξαίρεση και χωρίς καθυστέρηση.
 • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ, με ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ όλες οι κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ και όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.
 • Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους μας και να ενταχθούν στα ΒΑΕ, όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές κι επικίνδυνες εργασίες!

Το επόμενο διάστημα:

 • ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ «ΕΛΑΣΤΙΚΑ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – Επικουρικών, Εργολαβικών, Συμβασιούχων, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ & ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ, στο αμφιθέατρο (Δώμα) του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 Οκτώβρη στις 4μμ. Οι απολύσεις είναι προ των πυλών και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες.
 • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ & στην 24ωρη ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη, την προετοιμάζουμε με συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, δίνουμε αγωνιστικό, ταξικό περιεχόμενο με τα συνθήματά μας, τις αφίσες και τις ανακοινώσεις μας, με ζωντανές πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς.
 • Θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη σωματείων μετά την πανυγειονομική απεργία.

το ΔΣ του ΣΕΝΕ

Οκτώβρης 2019