Σόιμπλε: Οι Έλληνες να μην κατηγορούν άλλους, να βελτιωθούν οι ίδιοι

28.12.2015

«Οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν. Σίγουρα δεν λείπει η υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρίνοντας την αντιμετώπιση της Ελλάδας απέναντι στην προσφυγική και οικονομική κρίση. Έντονη κριτική άσκησε και υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν σχετικά με την ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για «φάρσα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο  κ. Σόιμπλε στην Bild am Sonntag, υποστήριξε ότι η Ελλάδα περιφρονούσε τους κανόνες του Δουβλίνου επί σειρά ετών, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι μετανάστες υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης τόνισε ότι  η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες δεν ήταν ανθρώπινη για αυτό τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν η Γερμανία να μην επαναπροωθεί τους ανθρώπους προς την Ελλάδα.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες τριβές στην σχέση του με την Ανγκελα Μέρκελ, με αφορμή την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι ευτυχής που ο ίδιος είναι υπουργός των Οικονομικών και ξέρει καλά ότι μπορεί να βασιστεί σε εκείνον. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «την στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είμαι ευχάριστος, αλλά είμαι πιστός».

Ως προς την στάση ορισμένων ανατολικών κρατών-μελών της ΕΕ στο προσφυγικό θέμα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «η αλληλεγγύη δεν αρχίζει με εκατέρωθεν προσβολές, είναι ήδη σημαντική πρόοδος αν όλες οι χώρες έχουν επιτέλους αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», για να προειδοποιήσει ότι «οι ανατολικές χώρες θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους από την Γερμανία». Παράλληλα επισήμανε πως χρειάζεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες οι χώρες αυτές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι  «θα χρειαστεί να δαπανήσουμε πολύ περισσότερους πόρους για κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας των κρατών – μελών της ΕΕ πρέπει να συντονιστεί βήμα-βήμα. Ο απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός. Τα κονδύλια που ξοδεύουμε για 28 εθνικούς στρατούς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από κοινού» και εκτιμά ότι χωρίς ισχυρότερη ανάμιξη της ΕΕ στην περιοχή, η Μέση Ανατολή δεν θα σταθεροποιηθεί.

Δηλώσεις έκανε και ο Γιοάχιμ Χέρμαν στην εφημερίδα Welt am Sonntag λέγοντας ότι «αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι φάρσα» αναφερόμενος στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τόνισε ότι μια χώρα θα πρέπει να εγκαταλείπει την Ζώνη Σένγκεν όταν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Σχετικά με τα προβλήματα στα Βαλκάνια, εντοπίζει ότι θα πρέπει να διασφαλισθούν τα σύνορα με την Σλοβενία, ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην Σένγκεν από την Κροατία να καταγράφονται σωστά και να εντοπίζονται πιθανοί τρομοκράτες. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι  «αν αυτό δεν διασφαλισθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για τα σύνορά μας».