Σόιμπλε: Οι δυνατότητες της Γερμανίας έχουν όριο με το προσφυγικό

9.11.2015

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί όλους όσους επιθυμούν να έρθουν. Ο υπουργός ζήτησε να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, επικρίνοντας, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι, όπως είπε, δίνει την «λάθος εικόνα» ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD «Είμαστε πολύ πρόθυμοι για βοήθεια. Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες έχουν όρια, όπως και οι δυνατότητες της Ευρώπης. Πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προθυμία μας για βοήθεια και την δυνατότητά μας για υποδοχή, μόνο εάν λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητές μας» και επισήμανε ότι δεν πρέπει στις χώρες προέλευσης των προσφύγων να υπάρχουν ψευδαισθήσεις «μέσω λάθος εικόνων».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα πέντε εκατομμύρια προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά βρίσκονται ακόμη στην Συρία είπε «Όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζει τέσσερις οικογένειες που μεταφέρονται από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο και όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, πρέπει στην Συρία να σκέφτονται οι πρόσφυγες ‘εμείς γιατί μένουμε εδώ, εφόσον είμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι;».

Συνέχισε σχολιάζοντας δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου ο οποίος άσκησε κριτική στο Βερολίνο και πρόσθεσε «Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Γερμανία για έλλειμμα αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον (…) Πρέπει να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Βρισκόμαστε κοντά στο όριο των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – κανένας δεν το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση από ό,τι η Καγκελάριος – , αλλά το να μας κατηγορούν ότι επιδείξαμε έλλειμμα αλληλεγγύης… με όλον τον σεβασμό, αλλά η Γαλλία έχει επιδείξει ως τώρα λίγη αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα»,

Ο κ. Σόιμπλε απάντησε και σε μια ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρώπη κινδυνεύει να «εκραγεί» υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. «Πρόκειται για μια από τις πραγματικά μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, αλλά αν τα καταφέρει, αυτό θα είναι και απόδειξη του γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Ως έθνη-κράτη μόνοι μας, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να καταφέρουμε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να γίνει πιο ικανή για δράση», δήλωσε.