Σόιμπλε: Φόρος στη βενζίνη για αντιμετώπιση του προσφυγικού

16.1.2016

Φόρο στη βενζίνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μελετάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε προκειμένου το ποσό να πάει για το προσφυγικό προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει επιβολή φόρου και  χωρίς ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, τις συνέπειες δεν θα τις υποστεί μόνο η Γερμανία, αλλά και όλες οι γειτονικές χώρες, μέχρι τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Η πρόταση για το φόρο προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις, με τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού να απαντούν αμέσως «nein».

«Αν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν επαρκούν, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα όπως ένας φόρος ορισμένου ύψους σε κάθε λίτρο βενζίνης» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι έτσι θα είχαμε τα μέσα για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι «η λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει να αποτύχει λόγω περιορισμένων πόρων».

Αναφερόμενος στα γεγονότα που συνέβησαν στην Κολωνία τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι αποτελούν επιπλέον πίεση προκειμένου να εξευρεθεί γρήγορα μια λύση στο πρόβλημα του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Είναι αναμφισβήτητο» λέει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι αν δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, τις συνέπειες δεν θα τις υποστεί μόνο η Γερμανία, αλλά και όλες οι γειτονικές της χώρες, τα Βαλκάνια, μέχρι και η Ελλάδα. Σημειώνει ακόμη ότι αν το προβλημα λυθεί στα εθνικά σύνορα αντί για τα εξωτερικά, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και η Ευρώπη θα μπει σε μία ακομη κρίση.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Nein» λένε αμέσως Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες

Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το «φόρο βενζίνης» προσέκρουσε αμέσως σε αντιδράσεις μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ακόμη και από την κορυφή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Η συμπρόεδρος του CDU Γιούλια Κλόνκερ απέρριψε την πρόταση, δείχνοντας στα ήδη ισχυρά μεγέθη του γερμανικού προϋπολογισμού: «Τα φορολογικά έσοδα ενισχύονται, έχουμε ρεκόρ και στα πλεονάσματα, οπότε δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι θα πρέπει na οι οδηγοί να “πληρώσουν το μάρμαρο”» είπε.

Ανάλογη ήταν η πρώτη αντίδραση και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD): Η γενική γραμματέας του κόμματος Καταρίνα Μπάρλεϊ ανέφερε πως «τέτοιος φόρος θα επιβάρυνε κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, λέγοντας πως «είναι επικίνδυνο παιχνίδι να στρέφουμε τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης».