«Σύννεφα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

28.12.2015

«Δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης το σχέδιο Καμμένου για τη στράτευση των γυναικών και τα στρατιωτικά λύκεια» δηλώνει στο Real.gr αρμόδια πηγή του Μέγαρου Μαξίμου και προσθέτει ότι «ουδέποτε συζητήθηκαν σε αρμόδιο συλλογικό όργανο αυτές ή παρόμοιες προτάσεις».

Το θέμα ετέθη στη Βουλή για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, όταν ο Πάνος Καμμένος πρότεινε την εθελοντική στράτευση των γυναικών και ακολούθως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου έγραψε σε ένα tweet:

«Η πρόταση για εθελοντική στράτευση των γυναικών που εκφράστηκε σήμερα από τον κ. Καμμένο, βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου τονίζουν στο  Real.gr ότι «Η θέση αυτή ισχύει απολύτως και σήμερα. Τέτοιο νομοσχέδιο δεν πρόκειται καν να φτάσει στη Βουλή». Παράλληλα δημόσια εξέφρασαν την αντίθεση τους ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Σύννεφα» φαίνεται ότι σκιάζουν τις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, έστω και με διαρροές.

Οι σχέσεις των δύο εταίρων αναμένεται να δοκιμαστούν με τα δύσκολα –μη μνημονιακά– νομοσχέδια που έρχονται, αν και Τσίπρας και Καμμένος έχουν ήδη συμφωνήσει να ψηφίσουν χωριστά εκεί που υπάρχουν  «κόκκινες γραμμές» για τα δυο κόμματα.

Στο προσκήνιο επαναφέρουν οι α λα καρτ πλειοψηφίες τα σενάρια διεύρυνσης ή και αναδιάρθρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον Αλ. Τσίπρα. Παράλληλα  η εκλογή νέου προέδρου στη Ν.Δ. θα φέρει εξελίξεις που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας νέα δεδομένα και για τους ΑΝΕΛ.