Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση Τσίπρα για το Προσφυγικό

18.12.2015

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το κλειδί στο προσφυγικό είναι η Τουρκία κι ότι από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά αυτά όμως επαφίονται στις καλές προθέσεις γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έχει ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλ Τσίπρας εξέφρασε την   εκτίμηση ότι «αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη μίνι σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε επίσης η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι επισημάνθηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες, προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλαιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στην προετοιμασία των κέντρων καταγραφής προσφύγων στα νησιά, o πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή τους, αλλά και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλοι χαιρέτισαν, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία» σε αυτό το ζήτημα.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον» δήλωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας».

Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» και επισήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα θα ληφθούν έως τον Ιούνιο.