Σύνοδος Κορυφής στην Μάλτα για το προσφυγικό στις 12 Νοεμβρίου

10.11.2015

Τουσκ: Πάση θυσία να διατηρήσουμε την Σένγκεν

 «Συγκαλώ έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση στη Βαλέτα στις 12 Νοεμβρίου» έγραψε πριν λίγες μέρες ο Ντόλαντ Τουσκ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ είχε ήδη σημειώσει ότι «Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις μας».

Πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών δίχως διαβατήριο, μέσα από την κατάλληλη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να διατηρήσουμε ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και γι αυτό όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά των συνόρων μέσα στην ζώνη πρέπει να εμποδιστούν. Αν επιθυμούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας» ήταν τα λόγια του.

Η προσφυγική κρίση παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς μόνο στη διάρκεια του Οκτωβρίου, περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο, τονίζει ο κ. Τουσκ με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες υπογραμμίζοντας πως «Όπως έχω τονίσει στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος να μην καταπέσει η συνθήκη του Σένγκεν, είναι να διασφαλιστεί η κατάλληλη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων».

Ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και γι αυτό όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά των συνόρων μέσα στην ζώνη πρέπει να εμποδιστούν. Αν επιθυμούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας».

Παράλληλα ανέφερε ότι οι θα πρέπει να αξιολογήσουν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως την επιτάχυνση της συνεργασίας με κράτη εκτός ΕΕ όπως η Τουρκία, την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής μεταναστών και τους εντατικότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων.

Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως την επιτάχυνση της συνεργασίας με κράτη εκτός ΕΕ όπως η Τουρκία, την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής μεταναστών και τους εντατικότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων.