Σύνοδος Κορυφής: Στριμωγμένη η Ελλάδα για hotspots και φύλαξη συνόρων

17.12.2015

Κρίσιμη για την ελληνική κυβέρνηση η μίνι Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου  ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:20) και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη μίνι σύνοδο ευρωπαίων ηγετών-Τουρκίας (11:00).

Στις 15:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 16:00.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της, αλλά και η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας -από τη Χίο όπου επιθεώρησε την πορεία εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού- έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και πως τώρα είναι σειρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι και υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε τα εξής τρία σημεία:

Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.