Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό με το βάρος στη φύλαξη και την Τουρκία

Για τέταρτη συνεχή φορά, η προσφυγική κρίση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας άλλης μίας Συνόδου Κορυφής των «28» και το βάρος φαίνεται ότι πέφτει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τις δυνατότητες επαναπροώθησης και τη συνεργασία με την Τουρκία -η οποία ελπίζει σε «παραχωρήσεις».

 

Η Σύνοδος θα εξετάσει επίσης τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις, κρίνοντας πλέον επείγουσα τη δημιουργία hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηριστικά καλέσει για «έργα μετά τα λόγια».

 

Οι «28» θα εστιάσουν ωστόσο σε μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό του προσφυγικού ρεύματος προς την ΕΕ. Σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, αναφέρεται μόνο ακροθιγώς η επανεγκατάσταση προσφύγων μεταξύ των μελών της ΕΕ.

 

Από την πλευρά του το γερμανικό Spiegel επικαλείται ξεχωριστά γνώση του προσχεδίου συμπερασμάτων, στο οποίο και αναφέρεται η ανάγκη ενίσχυσης της Frontex με δυνατότητα ανάπτυξης «μονάδων άμεσης δράσης», διεύρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογικών μέσων για τη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των hot spot.

 

Βάρος δίνεται επίσης στο πλαίσιο για τις επαναπροωθήσεις, με μέτρα που θα ξεκινούν από προβλέψεις για επιτάχυνση των διαδικασιών και θα φτάνουν μέχρι και σε οικονομικά κίνητρα σε χώρες προέλευσης για τις επιστροφές.

 

Διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι αναλύσεις είναι πως οι «28» επικεντρώνονται πρωτίστως στη συνεργασία με την Τουρκία, που είναι νευραλγική για το λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο».

 

Η ΕΕ επιδιώκει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της συνεργασίας των τουρκικών αρχών με την ελληνική πλευρά για τη φύλαξη των συνόρων και πλαίσιο στο οποίο η Άγκυρα θα δέχεται μετανάστες που επαναπροωθούνται. Στα ανταλλάγματα που περιμένει η Άγκυρα είναι οι διευκολύνσεις σε τούρκους υπηκόους για την είσοδο και τη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν, κεφάλαια για τις τουρκικές δομές υποστήριξης στους πρόσφυγες και ακόμη και «ξεπάγωμα» της αδρανούς προενταξιακής διαδικασίας.

 

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται είναι οι αποστολές ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τουρκία αυτές τις ημέρες (με πρώτους τους Αβραμόπουλο, Τίμερμανς και Χανς) και την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο.

 

 

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1500032765