Σύσκεψη για την πρόοδο των έργων στο Δήμο Ωρωπού

Δελτίο Τύπου 02.02.2018

Την πορεία των εκτελούμενων έργων αλλά και τη δυνατότητα ένταξης νέων στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, προς χρηματοδότηση, εξέτασαν, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου σε ευρεία σύσκεψη ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Ιωάννα Στεργίου, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων ΠΕΑΑ κ. Γιάννης Ασπρουλάκης και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ωρωπού Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Δέδες και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Βελτανιώτης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε τρία σημαντικά έργα, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων του Δήμου και πρόκειται να εκτελεστούν από την Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό του Δήμου Ωρωπού.

Συγκεκριμένα :

«Β΄ Φάση του έργου “Κατασκευή αγωγών αποχέτευσης στην περιοχή νότια των οδών Ρόδων-Γαζίας και Μιμόζας του Οικισμού Βαρικό του Δήμου Ωρωπού”», προϋπολογισμού 340.000,00€ (δημοπρατήθηκε)

Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται το δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην περιοχή Βαρικό της Δημοτικής Ενότητας Ωρωπίων.

«Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Ασωπού Ποταμού», προϋπολογισμού 329.351,61€ (δημοπρατήθηκε)

Με τη συγκεκριμένη μελέτη, θα προβλέπεται η κατασκευή συρματοκιβωτίων (σερζανέτια) στις όχθες του Ασωπού Ποταμού, προκειμένου να προστατευτούν οι υποδομές του Δήμου (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, κλπ), αλλά και οι περιουσίες των συνδημοτών μας. Η μελέτη θα κρίνει τις περιοχές επέμβασης που χρήζουν αποκατάστασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε σημεία, όπως ανάντη της γέφυρας Ασωπού και στις εκβολές αυτού.

«Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Ωρωπού», προϋπολογισμού 1.788.200,09€ (δημοπρατήθηκε).

Έχει γίνει η πρόσκληση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου, καθώς έχει προκύψει ο ανάδοχος εργολάβος και το μόνο που μένει, είναι τυπικές διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του έργου. Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη κατασκευής του έργου. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα έργα, όπως αυτό του έργου της «Κατασκευής παραλιακού πεζόδρομου Ν. Παλατίων-Μαρκοπούλου Δήμου Ωρωπού» (προϋπολογισμού: 1.100.000,00€), το οποίο θα εκτελεστεί από το Δήμο Ωρωπού, αλλά και νέες προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για έργα οδοποιίας και τις 14 παιδικές χαρές, που ήταν προγραμματισμένες να χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους, αλλά τώρα εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης τους στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας.

Παραλιακός πεζόδρομος

Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αναθέσει την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση επέμβασης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και ταυτόχρονα, μετά από την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου, τη δημοπράτηση του έργου για την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μετά το τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, οπότε θα έχει δημοπρατηθεί και θα έχει υπάρξει ανάδοχος εργολάβος.

Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, θα είναι ο Δήμος Ωρωπού, που σημαίνει πως οι διαδικασίες θα εποπτεύονται και θα ελέγχονται άμεσα από τις υπηρεσίες του Δήμου και τη Δημοτική Αρχή.

 Έργα οδοποιίας

Ο Δήμος Ωρωπού εκπόνησε και κατέθεσε μελέτη, περίπου 8.500.000€, που αφορά έργα οδοποιίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητές του. Μελέτη η οποία κατατέθηκε στην Περιφέρεια Αττικής προς χρηματοδότηση και στην επομένη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος θα συμπεριληφθεί στα εκτελεστέα έργα.

Έργο κατασκευής αποχετευτικού δικτύου Χαλκουτσίου (750.000€)

Είναι το έργο που θα δώσει οριστική λύση στα λιμνάζοντα όμβρια ύδατα που παρατηρούνται στην περιοχή μπροστά στο Γυμνάσιο Χαλκουτσίου. Αφαιρέθηκε η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και θα κατασκευαστεί με δαπάνες από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών. Με απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, θα εκχωρηθεί η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου, προκειμένου να εκτελεστεί από το Δήμο Ωρωπού. Αυτό σημαίνει συντόμευση των διαδικασιών, όπως της δημοπράτησης, σύμβασης και εκτέλεσης του έργου, που θα έχουν πραγματοποιηθεί, όπως υπολογίζεται, έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Κατασκευή 14 παιδικών χαρών σε όλο τον Δήμο Ωρωπού

Το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον Δήμο Ωρωπού. Είναι προϋπολογισμού 600.000€ και έχει προκύψει η ανάδοχος εταιρεία, που θα κατασκευάσει τις παιδικές χαρές. Στο πλαίσιο της άψογης συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Αττικής, συζητήθηκε η χρηματοδότηση να γίνει από αυτήν, προκειμένου να απαλλαγεί ο Δήμος από τη χρηματοδότηση αυτή, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η διαδικασία του αναδόχου δεν αλλάζει, παρά μόνο ο χρηματοδοτικός φορέας, που σημαίνει πως πολύ σύντομα, θα ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Έργο οδοποιίας κατόπιν ολοκλήρωσης και κατασκευής του έργου δικτύου αγωγών ομβρίων οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και κατασκευή δικτύου ύδρευσης

Τρία έργα που αφορούν τον Άγιο Κωνσταντίνο της Δημοτικής Ενότητας Ωρωπίων. Οι προϋπολογισμοί φτάνουν συνολικά τα 9.200.000€. Τα έργα θα κατασκευάζονται παράλληλα, καθώς η φύση των εργασιών το απαιτεί (δίκτυα αγωγών ομβρίων από την Περιφέρεια και οδοποιία και ύδρευση από το Δήμο). Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία των ανάδοχων εταιρειών για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών, προκειμένου να επιτευχθεί η άριστη εφαρμογή των μελετών. Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται, με στόχο να έχουν τελεσφορήσει, εντός του επομένου εξαμήνου, προκειμένου να ξεκινήσει και αυτό το έργο.

Κατασκευή συμπλήρωσης δικτύου ύδρευσης Χιλιοποτάμου και κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ποσειδωνίας και Κυψέλης, οικισμών Καλάμου

Δυο έργα προϋπολογισμού 3.200.000€, που αφορούν την περιοχή του Καλάμου.

Κατασκευή δυο κυκλοφοριακών κόμβων στην Δημοτική Ενότητα Ωρωπίων και πεζόδρομοι στην Δημοτική Ενότητα Αυλώνα

Έργα προϋπολογισμού 200.000€, που αφορούν δυο κόμβους, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στην Σκάλα Ωρωπού. Συγκεκριμένα, ο ένας στην πλατεία αφετηρίας των ΚΤΕΛ Ωρωπού και ο δεύτερος έμπροσθεν του χώρου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Επίσης, θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια στη Δημοτική Ενότητα Αυλώνα, σε σημεία που έχει αποφασίσει το Τοπικό Συμβούλιο και κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, λόγω της επικινδυνότητας που εμφανίζουν για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και της προστασίας των πεζών.
Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Ωρωπού