Σ. Φάμελλος: Καμία καθυστέρηση στην  ανάρτηση των δασικών χαρτών λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην ανατολική Αττική θα γίνει κανονικά το φθινόπωρο, διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών.

Επαναλαμβάνει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 7ης Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι τις υποχρεώσεις τους σχετικά με το 35% των δασικών χαρτών που έχει αναρτηθεί, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Ο στόχος είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει δασικούς χάρτες στο 100% της χώρας και να προχωρήσει απρόσκοπτα το Εθνικό Κτηματολόγιο.

«Αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα περιορίσουν και θα επιβουλευτούν τη δημόσια δασική περιουσία, αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι μοιάζουμε έστω και λίγο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χτύπησαν λάθος πόρτα» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι η οριοθέτηση των αναδασωτέων εκτάσεων θα εισαχθεί στους ήδη αναρτημένους χάρτες, προστατεύοντας τα δάση και κόβοντας την όρεξη σε όσους τα επιβουλεύονται για να τα καταπατήσουν και να κερδοσκοπήσουν. Και θα δείτε ότι σε δύο τρεις μήνες θα το έχουμε κάνει».

Πρόβλημα

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την άρνηση δημάρχων να αποστείλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος τα όρια των αυθαίρετων οικισμών σε δασικές εκτάσεις.

Σε σύνολο 120 δήμων που βρίσκονται υπό ανάρτηση, παραμένουν 12 δήμοι που δεν έχουν υποβάλει τα συγκεκριμένα όρια και είναι οι εξής: Γορτυνίας, Νότιας Κυνουρίας, Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νότιου Πηλίου, Σκοπέλου, Πύλου – Νέστορος, Σιθωνίας και Χίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φάμελλος είχε αποκαλύψει στη «δημοκρατία» ότι μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή ενστάσεων για το 35% των δασικών εκτάσεων της χώρας, θα συγκροτηθούν οι επιτροπές αντιρρήσεων γι’ αυτό το 35%. Εντός του 2017 θα αναρτηθούν χάρτες σε άλλο ένα 17%, που έρχεται να προστεθεί στο 35%+1,5% (παλιά προγράμματα). Οι περισσότερες περιοχές είναι στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Αττική.