Τέθηκε θέμα εθνικής ασφάλειας με τα υπηρεσιακά  e-mails της Χίλαρι Κλίντον

6.12.2015

«Η πτώχευση αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες», έγραφε για την χώρα μας το 2011 ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, σε συνεργάτιδα της τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινής υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Τον περασμένο Μάρτιο, αποκαλύφθηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποιούσε για τα e-mails της κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών, οικογενειακό, προσωπικό server.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Αμερική καθώς η πρώην πρώτη Κυρία και πλέον υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, ήρθε σε αντιπαλότητα με το FΒΙ σχετικά με τα υπηρεσιακά  e-mails που εστάλησαν εκείνη την περίοδο.

Τέθηκαν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και τελικά η Χίλαρι Κλίντον ικανοποίησε το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών και έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 55.000 μηνύματα e-mails ενώ το FBI κατάσχεσε με δικαστική απόφαση τον διακομιστή του υπολογιστή της.

Η δημοσιοποίηση των  e-mails  προκάλεσε ηχηρές αποκαλύψεις στα διεθνή media σχετικά με τις απόρρητες  συνομιλίες της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το CNBC έφερε στο φως της δημοσιότητας 15 e-mails μέσα από τα οποία έγινα γνωστός ο ρόλος  που διαδραμάτισαν  οι ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα  το 2010 μέχρι το 2012.

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερα e-mails της Χίλαρι Κλίντον (σταδιακά θα δοθεί το σύνολο τους) και το Έθνος της Κυριακής διερεύνησε σε βάθος τα έγγραφα.

Μέσα από την αλληλογραφία της με κορυφαίους διπλωμάτες, στελέχη του ΥΠΕΞ, συμβούλους  και συνεργάτες της προκύπτει το ζωηρό και έντονο ενδιαφέρον της κ. Κλίντον για την Ελλάδα και ειδικότερα για την ελληνική κρίση.

Στα περίπου 100 e-mails της κ. Κλίντον στα οποία περιέχεται το λήμμα Ελλάδα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές, εκθέσεις και εκτιμήσεις σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που θα έχει και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

 «Ελπίζω να είσαι έτοιμη για ότι πρόκειται να συμβεί», έγραφε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 ο Ντάγκλας Ρέντιγκερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, σε συνεργάτιδα της Κλίντον. Στη συνέχεια ενημερώνεται άμεσα ο προϊστάμενος και στενός συνεργάτης της Κλίντον, Τζέικομπ Σάλιβαν, φαβορί για διευθυντής της NSA αν εκλεγεί η Κλίντον πρόεδρος των ΗΠΑ, με την υποσημείωση πως «η πτώχευση αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες». Η αλληλουχία των e-mails φτάνει τελικά στην κ.  Κλίντον. Εκείνες  τις ημέρες ο διεθνής Τύπος ανέφερε ότι Ευρωζώνη  προετοιμαζόταν για την πτώχευση της Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και email που εστάλη στις 18 Ιανουνίου 2012, μια ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, στο οποίο ο εξ απορρήτων της Κλίντον ενημερώνει για συνομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Ο Νταν Σμιθ μου είπε ότι μόλις μίλησε με τον διοικητή της ΤτΕ. Ο διοικητής πιστεύει ότι είμαστε ΟΚ για τώρα, αρκεί να υπάρξει γρήγορα σχηματισμός κυβέρνησης. Πιστεύει ότι αν αυτό συμβεί, τότε οι μικροκαταθέτες θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν τα χρήματα στις τράπεζες».

Πηγή: Έθνος της Κυριακής