Τέλη κυκλοφορίας: Ποιους αφορούν οι αυξήσεις

13.11.2015

Μέχρι το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι νέε ρυθμίσεις, που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα έχουν ανέβει στο TAXISNET μέχρι τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου και θα πρέπει να πληρωθούν ως την 31η Δεκεμβρίου, χωρίς αν υπάρχει η προοπτική παράτασης καταβολής των τελών.

Οι καινούριες ρυθμίσεις για τα τέλη κυκλοφορίας αφορούν τα καινούρια αυτοκίνητα, αλλά και τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, όπως και αυτά με τους  χαμηλούς ρύπους, που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν τέλη. Εξετάζεται η περίπτωση κατάργησης των μηδενικών τελών κυκλοφορίας που υπολογίζονται με βάση του ρύπους, για αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Πιο συγκεκριμένα οι αυξήσεις που συζητά η κυβέρνηση θα αφορούν:

  • Σύνδεση τιμής & κυβικών
  • Μεγαλύτερη αύξηση σε ακριβά και μεγάλου κυβισμού
  • Μικρότερη σε φθηνά χαμηλού κυβισμού
  • Κατάργηση εξαιρέσεων από τέλη κυκλοφορίας (αντιρρυπαντικά κλπ.)

Σύμφωνα με υπολογισμούς που αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, κ. Δημήτρης Πάτσιος, το δημόσιο χάνει έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, εξαιτίας της μη καταβολής των τελών κυκλοφορίας από 800.000 ιδιοκτήτες ΙΧ.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο κ. Πάτσιος, επισήμανε πως το 20% των ιδιοκτητών ΙΧ, δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 3-4 χρόνια και πρόσθεσε πως «Αν εισπράττονταν αυτά τα τέλη, από 1,1 δις θα είχαμε 200 εκατομμύρια παραπάνω έσοδα» ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ισοδύναμο για την αποφυγή άλλων μέτρων.