Τέλος το lockdown-Τα μέτρα για τις μετακινήσεις και η «Γαλάζια Ελευθερία»

Στη σημερινή (12.05.2021), τακτική ενημέρωση στις 18:00 η κυβέρνηση ανακοινώσει τα βήματα της πορείας προς τον πλήρη απεγκλωβισμό από το lockdown, μετά από μήνες σκληρών περιορισμών στη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, με το τέλος του lockdown αναμένεται να ανακοινώσει ότι από τις 14 Μαΐου θα εφαρμοστούν:

άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

επέκταση του ωραρίου ελεύθερης κυκλοφορίας, κατά τουλάχιστον 1 ώρα, δηλαδή ως τις 24:00. Κάτι που συνεπάγεται και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης (θα σταματά μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό).

κατάργηση των SMS προς το 13033 για τις μετακινήσεις και προς το 13032 για τις αγορές.

κατάργηση του click away και του click in shop.

Πως θα μετακινούμαστε από νομό σε νομό και σε νησιά;

Αύριο, κατά τη συνεδρίαση τους οι Λοιμωξιολόγοι καλούνται να εξετάσουν και τα μέτρα για τις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών, τόσο προς την ηπειρωτική χώρα (διαπεριφερειακές  μετακινήσεις), όσο και προς τα νησιά για διακοπές.

Για τις μεν μετακινήσεις από νομό σε νομό, αναμένεται να υπάρξει επίκληση της ατομικής ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς, να προστατεύσει τους ανθρώπους που θα επισκεφτεί. Η σύσταση θα είναι ο/η ταξιδιώτης να μεριμνήσει να κάνει κάποιο τεστ για να διαπιστώσει αν είναι φορέας κορονοϊού.

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά για τουρισμό, στο τραπέζι τέθηκε προς συζήτηση να είναι υποχρεωτικό ο ταξιδιώτης να φέρει αρνητικό self test. Εναλλακτικά rapid ή μοριακό τεστ, ή βεβαίωση εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ωστόσο όσον αφορά στην πρόταση για τη διενέργεια self test εκτιμάται ότι έχει προβλήματα, καταρχήν όσον αφορά στη διαθεσιμότητα (η οποία ακόμη είναι περιορισμένη) αλλά και όσον αφορά στο κόστος, εφόσον ο ταξιδιώτης πρέπει να το αγοράσει.

Και στις δύο περιπτώσεις η επίδειξη της βεβαίωσης πλήρους εμβολιασμού θα δίνει το «πράσινο φως» χωρίς να απαιτείται άλλο έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα για τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας για διακοπές, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού (το οποίο θα βεβαιώνει ότι έχουν γίνει και οι 2 δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών. Ενώ από τον Ιούνιο τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή και το Πράσινο Διαβατήριο.

Ξεκινά η “Γαλάζια Ελευθερία”

Για την “θωράκιση” των νησιών, εν όψει του καλοκαιριού, η κυβέρνηση, ξεκινά την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».  Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη είχε χθες με 4 περιφερειάρχες και τους δημάρχους 19 νησιών, στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Έτσι ώστε οι νησιώτες να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι με ασφάλεια, απόλυτα θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού.

“Το πρόγραμμα επιδιώκει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας”  τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η “Γαλάζια Ελευθερία” αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας – με εξαίρεση την Κρήτη – στα οποία ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας.

Θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά ενώ σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού.

newsit.gr