4.3.2016
Τέμενος εντός του οικοδομικού ιστού του Σχηματαρίου εικάζεται ότι σχεδιάζεται να ανεγερθεί από ξένη πρεσβεία χώρας της Νοτιανατολικής Ασίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Άποψης τώρα» ξένη πρεσβεία, από την Άπω Ανατολή, της οποίας πολλοί υπήκοοι βρίσκονται στη χώρα μας, όπου εργάζονται και διαβιούν, έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα τις διαδικασίες για την ανέγερση Τεμένους για τις λατρευτικές ανάγκες τους.
Μάλιστα ήδη έχει ανευρεθεί και αγοραστεί το οικόπεδο το οποίο εικάζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη συνάθροιση των μουσουλμάνων υπηκόων της χώρας αυτής και φυσικά για τις λατρευτικές ανάγκες τους, καθώς πρόκειται για μια πολυπληθή κοινότητα καλά οργανωμένη και με οικονομική άνεση, αλλά και σημαντικές διασυνδέσεις εκτός των συνόρων.
Στο οικόπεδο αυτό κατά το παρελθόν είχαν ξεκινήσει εργασίες για την ανοικοδόμηση αίθουσας εκδηλώσεων πολλαπλών χρήσεων, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Όμως αφού οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου έριξαν τα θεμέλια και τις πρώτες κολώνες το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε κυρίως για οικονομικούς λόγους. Να σημειώσουμε ότι η οικοδομή είχε άδεια για τη χρήση του χώρου ως χώρου πολλαπλών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων.
Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου όταν του έγινε η πρόταση από την πρεσβεία για την πώληση του οικοπέδου την αποδέχτηκε και οι νέοι ιδιοκτήτες προχωρούν, ήδη, όπως τουλάχιστον εικάζεται, στην αποπεράτωση του έργου που θα γίνει χώρος συνάθροισης μουσουλμάνων οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τανάγρας αλλά και των όμορων δήμων, ενώ δεν αποκλείεται εκεί να προσέρχονται και μουσουλμάνοι από άλλες περιοχές της Αττικής για να ασκήσουν τις λατρευτικές τους ανάγκες.
Το ερώτημα είναι εάν ο Δήμος Τανάγρας γνωρίζει τις εξελίξεις αυτές κι αν ναι, εάν τις επικροτεί. Επίσης εάν έχει ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τους κατοίκους της περιοχής κι αν πρόκειται να δώσει άδεια λειτουργίας και χρήσης. Ενημέρωσε την Πολιτεία εάν γνωρίζει το γεγονός ή έχει τις όποιες πληροφορίες;
Η Πολιτεία γνωρίζει το γεγονός και τις ενέργειες της συγκεκριμένης πρεσβείας ή θα επιχειρήσει με ένα πλάγιο τρόπο να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για την εξεύρεση χώρου για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων χωρίς να έχει πολιτικό κόστος; Θα δώσει τη συγκατάθεσή της και θα χορηγήσει τη σχετική άδεια για τη λειτουργία του; Μήπως η Πολιτεία επιθυμεί ο χώρος να είναι παράνομο τζαμί; Η Γαλλία εσχάτως τα έκλεισε, καθώς αποδείχτηκε ότι ήταν κέντρα διακίνησης τζιχαντιστών και κάθε μορφής παραβατικότητας.
Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι εάν το γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κι αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του για την ανέγερση του Τεμένους μια που είναι όμορος περιοχή από τον τόπο καταγωγής του.
Πρόσφατα ο Μακαριότατος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Η Ελλάδα στο καθρέφτη» ερωτηθείς για την κατασκευή Τζαμιού στη χώρα μας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός λέγοντας
«Η Εκκλησία το έχει μελετήσει το θέμα. Επί του προκατόχου μου Μακαριστού Χριστόδουλου είχε ληφθεί και απόφαση να γίνει το τζαμί. Μάλιστα η Εκκλησία έδωσε και μια μεγάλη έκταση στο Σκαραμαγκά για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι στις ανάγκες τους. Κι εγώ όταν είχα ερωτηθεί στην αρχή, είχα πει να προχωρήσουμε. Τώρα όμως μετά απ όλα αυτά που ζούμε και γίνονται οφείλω να πω ότι επιφυλάσσομαι. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Διότι σας θέτω για παράδειγμα ένα ερώτημα: σε ποιους θα κάνουμε τζαμί; Στους Σουνίτες ή στους Σιίτες που σφάζονται μεταξύ τους; Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Προσευχή ή θα γίνουν τα τζαμιά σχολεία Τζιχαντισμού και φονταμενταλισμού; Και ποιος θα τα ελέγξει αυτά τα πράγματα; Δεν ξέρω λοιπόν αν πρέπει να κάνουμε 2 τζαμιά ή 120 που προτείνει ο Δήμαρχος, αλλά επιμένω ότι θέλει μελέτη όλο το ζήτημα καθώς είμαι επιφυλακτικός και για έναν επιπλέον λόγο.
Βεβαίως και οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα δικαιούνται να έχουν το χώρο συνάθροισής τους και προσευχής. Γι αυτό και κατά το παρελθόν έχουν αναζητηθεί χώροι όπως στην Παιανία, το Σκαραμαγκά και το Βοτανικό οι οποίοι και αποκλείστηκαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Σε κάθε περίπτωση η ανέγερση ενός Τεμένους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και μάλιστα του Δήμου Τανάγρας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όταν καθημερινά στην Αθήνα καταφθάνουν πάνω από 2.500 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αγνώστων στοιχείων και η χώρα μας αδυνατεί να διαφυλάξει τα Ανατολικά θαλάσσια σύνορά της.