“Τα άνθη της καταστροφής” ζωντάνεψαν μνήμες από τη Σμύρνη στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού

Η μουσικοθεατρική παράσταση για τη Σμύρνη «Τα άνθη της καταστροφής», που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ωρωπού, ήταν ένα εξαιρετικό  αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια, τον ήχο και τον λόγο της Μικράς Ασίας.

 

Ο τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου, πλαισιωμένος από τους ηθοποιούς Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τσούνη, με τη συνοδεία ορχήστρας κλασικών και παραδοσιακών οργάνων και όχημα γνωστά τραγούδια σε μία νέα ενορχηστρωτική ματιά του Θοδωρή Λεμπέση, μας ταξίδεψαν στον «μυθικό», αλλά και τον ιστορικό τόπο της Μικράς Ασίας. Η ζωή πριν την απελευθέρωση, η απελευθέρωση, η ήττα, η καταστροφή, η προσφυγιά και το ρίζωμα στην Ελλάδα, ήταν οι βασικοί σταθμοί αυτού του μουσικού ταξιδιού.

Οι «μνήμες» των Μικρασιατών, τα τραγούδια και η μουσική τους ζωντάνεψαν μεταφέροντας ατόφια ην αίσθηση της ιστορίας της Μικράς Ασίας. Μπορεί οι Μικρασιάτες να έχασαν τα πάντα στην μεγάλη καταστροφή, κατάφεραν όμως να «φέρουν» μαζί τους τα τραγούδια και τον πολιτισμό τους που αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Ο Πρόεδερος της Κ.Ε.Δ.Ω Άγγελος Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ωρωπού Άγγελος Καλύβας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντης Χριστόφορος Κούτσουρης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Νέων Παλατίων Γιώργος Δεληγιάννης και ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Ελευθέρας, η πρώην Βουλευτής Ιωάννα Στεργίου και η πολιτευτής Καλλιόπη Μετοχιάτη, ο πρώην Δήμαρχος ωρωπού Γιώργος Γαβριήλ, Πρόεδροι Συλλόγων και Τοπικοί Φορείς, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μουσικοθεατρική παράσταση.