Τα Έθιμα της Αποκριάς και τα Κούλουμα από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού

Τα έθιμα της Αποκριάς και τα Κούλουμα ζωντάνεψαν, ξανά και φέτος, από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

Οι Απόκριες είναι μέρες χαράς, γλεντιού, κεφιού, ξεφαντώματος. Είναι μια λαϊκή γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους. Τους βγάζει, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα παιδιά χαίρονται και οι μεγάλοι γίνονται ξανά παιδιά αναπολώντας το παρελθόν και αναδύοντας  παλιές ευχάριστες αναμνήσεις.

Το τριήμερο, από 16 έως 19 Φεβρουαρίου, στη Σκάλα Ωρωπού η Αποκριά απέκτησε χρώμα. Ζωντάνεψαν τα όνειρα και η ελπίδα. Το χθες ενώθηκε με το σήμερα. Η παράδοση αγκαλιάστηκε με την σύγχρονη ζωή μέσα από τη μουσική το χορό, τα δρώμενα, το κάψιμο του Καρνάβαλου και το πέταμα του αετού.

Οι Καντάδες

Οι Καντάδες αποτελούν την βασική μουσική παράδοση των Επτανήσων. Μέσα από τις μελωδίες αυτές οι Επτανήσιοι εξέφραζαν τη ρομαντική διάθεση για ζωή αλλά και την καθημερινότητά τους. Με την μουσικότητά τους απέπνεαν αισιοδοξία και τον αέρα της απεραντοσύνης του Ιονίου.

Την Παρασκευή το βράδυ 16 Φεβρουαρίου, στον πολυχώρο Atlantis, στη Σκάλα Ωρωπού, ο ομώνυμος Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος με τη συνδρομή της  Χορωδίας του Συλλόγου και  δύο υπέροχων τροβαδούρων από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς,  μετέφεραν τον αέρα της Επτανήσου.

Αναμόχλευσαν  στη μνήμη στιγμές από την δεκαετία του ΄70 και του ΄80 όπου οι κανταδόροι έδιναν το δικό τους στίγμα στην περιοχή. Μια μουσική αλλιώτική,  ποιητική όπου το μαντολίνο αποτελούσε, και αποτελεί μέχρι σήμερα, το βασικό όργανο έκφρασης και συνοδείας της.

Από τους μελωδικούς  ήχους των Καντάδων η Χορωδία πέρασε στα νησιώτικα τραγούδια,  μέχρι το σέικ και το βάλς, σε μια πανδαισία μουσικής έκφρασης που μάγεψε όσους παρέστησαν στην εκδήλωση.

Το κάψιμο του Καρνάβαλου

Το κάψιμο του Καρνάβαλου και το θρυλικό γαϊτανάκι, ξαναζωντάνεψαν το βράδυ του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού, από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού.

Η μεγάλη  φωτιά που άναψε για το  κάψιμο του Καρνάβαλου, ήρθε να κάψει και όλα τα κακά της προηγούμενης χρονιάς. Να εξαγνίσει και να γαληνέψει τις ψυχές όλων. Να δώσει το σύνθημα για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Μια νέα αρχή στη ζωή μας όπου όλες οι προσδοκίες μας θα πάρουν θα υλοποιηθούν.

Δίπλα από τη φωτιά στημένο το γαϊτανάκι και γύρω του νέα παιδιά, τα παιδιά του χορευτικού του Συλλόγου, να χορεύουν με ζωντάνια παραδοσιακούς χορούς κι έτσι να δίνουν τον τόνο της ελπίδας και της χαράς.

Πλούσια τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Συλλόγου υπό τις οδηγίες της Προέδρου του Συλλόγου κας Βάσως Βλάχου με σπιτικές πίτες, τα υπέροχα χωριάτικα λουκάνικα του κ. Θανάση  και φυσικά άφθονο ντόπιο κρασί.

Στην υπέροχη αυτή εκδήλωση, που με πολύ σεμνότητα είχε διοργανωθεί, παρέστη ο Επικεφαλής ης Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού κ. Μιχάλης Χασιώτης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Νέων Παλατίων κ. Θεοφάνης Καζαμίας και πλήθος κόσμου που διασκέδασε με τη ψυχή του.

 

Τα Κούλουμα

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, με τα Κούλουμα.

Από νωρίς το πρωί το καζάνι με την πατροπαράδοτη  φασολάδα και τα Σαρακοστιανά εδέσματα ετοιμάστηκαν από τις κυρίες του Συλλόγου, που άνοιξε τα γραφεία του, στις παλιές Φυλακές Ωρωπού, για να υποδεχτεί τα μέλη του και πολλούς Ωρωπιώτες που ήθελαν να γευτούν και να γιορτάσουν παραδοσιακά τα Κούλουμα.

Πολλοί ήταν κι εκείνοι που ήθελαν παρά την άπνοια να πετάξουν το χαρταετό τους. Φιλότιμες οι προσπάθειες με άλλους να τα καταφέρνουν κι άλλους να ικανοποιούνται με τις χαμηλές πτήσεις των πολύχρωμων χαρταετών τους.

Μερικοί όμως γρήγορα απογοητεύτηκαν από τις αποτυχημένες προσπάθειες και έδωσαν ραντεβού με την ιστορία τον επόμενο χρόνο. Όλοι όμως ήταν ικανοποιημένοι από τις μοναδικές στιγμές που πέρασαν στη φύση δίπλα και στη θάλασσα φιλοξενούμενοι από τον Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού.

Καντάδες

Γαϊτανάκι-Κάψιμο Καρνάβαλου