Τα Έθιμα της Αποκριάς και τα Κούλουμα από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού


Τα έθιμα της Αποκριάς και τα Κούλουμα ζωντάνεψαν, ξανά και φέτος, από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, περνά μέσα από το δράμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας και φτάνει μέχρι τις μέρες μας

Οι Απόκριες είναι μέρες χαράς, γλεντιού, κεφιού, ξεφαντώματος. Είναι μια λαϊκή γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους. Τους βγάζει, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα παιδιά χαίρονται και οι μεγάλοι γίνονται ξανά παιδιά αναπολώντας το παρελθόν και αναδύοντας  παλιές ευχάριστες αναμνήσεις.

Το Σάββατο 9 Μααρτίου και την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου, στη Σκάλα Ωρωπού, η Αποκριά απέκτησε χρώμα. Ζωντάνεψαν τα όνειρα και η ελπίδα. Το χθες ενώθηκε με το σήμερα. Η παράδοση αγκαλιάστηκε με την σύγχρονη ζωή μέσα από τη μουσική το χορό, τα δρώμενα, το κάψιμο του Καρνάβαλου και το πέταμα του αετού.

Το κάψιμο του Καρνάβαλου

Το κάψιμο του Καρνάβαλου και το θρυλικό γαϊτανάκι, ξαναζωντάνεψαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού, από τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού.

Η μεγάλη  φωτιά που άναψε για το  κάψιμο του Καρνάβαλου, ήρθε να κάψει και όλα τα κακά της προηγούμενης χρονιάς. Να εξαγνίσει και να γαληνέψει τις ψυχές όλων. Να δώσει το σύνθημα για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Μια νέα αρχή στη ζωή μας όπου όλες οι προσδοκίες μας θα πάρουν θα υλοποιηθούν.

Δίπλα από τη φωτιά στημένο το γαϊτανάκι και γύρω του νέα παιδιά, τα παιδιά του χορευτικού του Συλλόγου, να χορεύουν με ζωντάνια παραδοσιακούς χορούς κι έτσι να δίνουν τον τόνο της ελπίδας και της χαράς.

Πλούσια τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Συλλόγου υπό τις οδηγίες της Προέδρου του Συλλόγου κας Βάσως Βλάχου με σπιτικές πίτες, τα υπέροχα χωριάτικα λουκάνικα του κ. Θανάση  και φυσικά άφθονο ντόπιο κρασί.

Τα Κούλουμα

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, με τα Κούλουμα. Πλούσιο το νηστίσιμο τραπέζι με το σπιτικό χαλβά  από σιμιγδάλι και η παραδοσιακή φασολάδα από τα χέρια της κας Βάσως μας, το ρακί και το άφθονο κρασί έφεραν στη μνήμη παλιές καλές οικογενειακές εποχές.

Από νωρίς το πρωί το καζάνι με την πατροπαράδοτη  φασολάδα και τα Σαρακοστιανά εδέσματα ετοιμάστηκαν από τις κυρίες του Συλλόγου, που άνοιξε τα γραφεία του, στις παλιές Φυλακές Ωρωπού, για να υποδεχτεί τα μέλη του και πολλούς Ωρωπιώτες που ήθελαν να γευτούν και να γιορτάσουν παραδοσιακά τα Κούλουμα.

Πολλοί ήταν κι εκείνοι που ήθελαν παρά την άπνοια να πετάξουν το χαρταετό τους. Φιλότιμες οι προσπάθειες με άλλους να τα καταφέρνουν κι άλλους να ικανοποιούνται με τις χαμηλές πτήσεις των πολύχρωμων χαρταετών τους.