Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

3.3.2016

Η λέξη “Τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη τσίκνα (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη Πέμπτη. Γιορτάζεται αλώστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα Προφωνή ή Προφωνέσιμη, την 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα Τυρινή ή Τυροφάγος.

Η Τσικνοπέμπτη είναι ντυμένη στα κόκκινα. Θέλει κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας φυσικά κόκκινο κρασί.

Η Τσικνοπέμπτη, είναι ένα ετήσιο έθιμο στην Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες.  Είναι μια μέρα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες τρώνε κρέας και πηγαίνουν φυσικά στις ταβέρνες.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Αν νομίζετε ότι είμαστε μόνο εμείς κάνετε λάθος. “Schmutziger Donnerstag” γερμανιστί, “Mardi Gras” γαλλιστί αλλά και “Mardi Gras” αγγλιστί στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά στη Νέα Ορλεάνη.

Κρέας λοιπόν, ψητό ως επί το πλείστο, απαραίτητα τσικνιστό.

Εμείς σας προτείνουμε κάποιες συνταγές αν αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι με ή χωρις παρέα…

Χοιρινό με σάλτσα μπάρμπεκιου      

Σουβλάκι στη σχάρα με λαχανικά μαρινάτα 

Φιλέτο με τυρί 

Ψαρονέφρι γεμιστό 

Μπιφτέκια με τυρί και μπέικον 

Ψαρονέφρι με χαλούμι και πάστα ελιάς 

Μπεκρή μεζέ 

Κατσικάκι γεμιστό 

Εξοχικό