Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

26.10.2015

Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς το ασφαλιστικό,  το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τα ισοδύναμα αποτελούν αγκάθια.

Το αρνητικό για τη κυβέρνηση είναι ο μηδενικός χρόνος που έχει στη διάθεσή της για να βρει λύσεις σε προβλήματα κομβικά για την κοινωνία η οποία δείχνει να μην αντέχει άλλα σκληρά μέτρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα στους  δανειστές ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις στο ακέραιο, για να κλείσει με θετικό πρόσημο η πρώτη αξιολόγηση και σε δεύτερο χρόνο να δρομολογηθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής»

Ο… δρόμος, πάντως, για την πρώτη αξιολόγηση είναι στρωμένος με “αγκάθια”. Και γι’ αυτό αναζητείται εναγωνίως η “χρυσή τομή” για μια σειρά από ζητήματα:

Ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Βασική εκκρεμότητα για την κυβέρνηση παραμένει η εξεύρεση ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μέτρο που,  αρχίζει να εφαρμόζεται από σήμερα. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, τόνιζαν ότι “δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για ισοδύναμα και δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πλευρά των δανειστών εγείρει ενστάσεις στα κυβερνητικά σχέδια για ΦΠΑ 0%, 6% και 13%.

«Κόκκινα δάνεια»

Τεράστια διαφορά υπάρχει στα κόκκινα δάνεια καθώς καμία, ουσιαστική, πρόοδος δεν έχει καταγραφεί με τους δανειστές να επιμένουν να βγαίνουν στο… σφυρί σπίτια και επιχειρήσεις. Η ελληνική πλευρά, επιμένει να μην επιτρέπονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για κάποιον που η αντικειμενική αξία του ακινήτου του είναι από 300.000 ευρώ και κάτω και έχει οικογενειακό εισόδημα 35.000 ευρώ το χρόνο. Αντιθέτως, οι δανειστές προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι 120.000 ευρώ και για εισοδήματα νοικοκυριών που κινούνται ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει παρέμβαση σε υψηλό και πολιτικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί λύση στη διάσταση απόψεων που καταγράφεται.

Ασφαλιστικό –Συντάξεις

Παρά τη «δυσφορία» του πρωθυπουργού με το πόρισμα της επιτροπής «σοφών», οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γ.Κατρούγκαλου φανερώνουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί νέες μεγάλες περικοπές. Ο υπουργός, άλλωστε, δεν δεσμεύθηκε να πει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αντιθέτως, αρκέστηκε να πει πως “δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο τώρα”.

Ανακεφαλαιοποίηση
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πιθανότατα την Παρασκευή, ενώ είναι εν αναμονή και οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, πιθανόν να ανακοινωθούν στις 30 Οκτωβρίου. Βάσει των αναγκών κάθε τράπεζας οι θεσμοί θα αποφασίσουν το πώς θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση. Σημειωτέον δε, ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει τελειώσει προκειμένου να μην υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.

Στην ΑΗΝΑ ο Ντομπρόβσκις

Με φόντο την ταχύτατη υλοποίηση των παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι (14:00) με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το σύνολο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας .Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο νούμερο «δύο» ισχυρός άντρας της Κομισιόν έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί επιφυλακτικά για το θέμα του χρέους, ενώ λίγες ώρες πριν αρχίσει τις επαφές του με τους υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι εταίροι δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ αν δεν υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων από την Αθήνα!