6.1.2016
Το ασφαλιστικό και οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για να το περάσει από τη Βουλή μπορεί να δημιουργούν συνθήκες ανάλογες με ένα «ταξίδι στην ομίχλη» ταυτόχρονα όμως διεγείρουν και τη φαντασία των διεθνή ΜΜΕ τα οποία οδηγούνται ακόμη και σε ακραία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας.
Τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «Οδύσσεια χωρίς τέλος» σχετικά με την ελληνική κρίση, όπως έγραψε ο Guardian, για την Αθήνα που μπαίνει ξανά σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές, όπως ανέφερε η Telegraph, ενώ ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε ότι το Grexit μπορεί απλά να αναβλήθηκε και όχι να αποτράπηκε.
Αυτό το θέμα, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επαναφέρει και το Forbes, καθώς σε άρθρο του επισημαίνει ότι από την αρχή αυτής της υπόθεσης, η χρεοκοπία και το Grexit ήταν η καλύτερη λύση. «Εννοείται πως δεν τελείωσε η ελληνική κρίση», είναι μάλιστα ο τίτλος του.
«Η ιδέα ότι η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Τρόικα το καλοκαίρι θα αποτελούσε το τέλος της ελληνικής οικονομικής κρίσης ήταν κάτι ανάμεσα στην ελπίδα και την παραπλάνηση», γράφει χαρακτηριστικά ο Τιμ Γουόρσταλ. Το μέλος του Ινστιτούτου Ανταμ Σμιθ του Λονδίνου, αναλύοντας τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών σχολιάζει ότι αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ είπαν ότι «αν είστε πολύ καλά αγόρια και κορίτσια και κάνετε ότι λέμε, θα σας δώσουμε με το σταγονόμετρο τα χρήματα που χρειάζεστε».
Σχολιάζοντας το θέμα του ασφαλιστικού και το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην κάνει μειώσεις στις συντάξεις, ο Γουόρσταλ σημειώνει ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο. «Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν ανέκαθεν το μήλον της έριδος σε αυτές τις συζητήσεις. Ηταν ένα από τα βασικά εμπόδια τέτοια εποχή πέρυσι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, ήταν και ένα από τα βασικά ζητήματα στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν σε εκείνες τις εκλογές. Οποια κι αν είναι τα σωστά και τα λάθη που έχει αυτό το συνταξιοδοτικό σύστημα (και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι υπερβολικά γενναιόδωρο με μεγάλο κόστος στα κρατικά ταμεία) ήταν πάντα το κύριο μήλον της έριδος. Και είμαστε εδώ τώρα, τον Ιανουάριο του 2016, να το συζητάμε ξανά, όπως κάναμε το φθινόπωρο του 2014. Κάτι που δείχνει ότι η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 απλά δεν ήταν το τέλος του έπους του ελληνικού χρέους», γράφει ο αρθρογράφος του Forbes.
Κατά την άποψή του, ήταν πάντα αλήθεια ότι η ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση. «Και το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε είναι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά τώρα. Και έτσι, παρατείνεται ο ελληνικός οικονομικός πόνος, καθώς συνεχώς αναγκάζονται να υποτάσσονται στις απαιτήσεις της Τρόικας για τις δαπάνες», σημειώνει.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα Γολγοθά να αντιμετωπίσει καθώς άλλα έλεγε το Σεπτέμβριο κι άλλα καλείται τώρα να πράξει. Η Κοινοβουλευτική της πλειοψηφία είναι οριακή παρά τις περί του αντιθέτου μεγαλοστομίες κυβερνητικών στελεχών ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι ισχυρό.
Οι όποιες εξελίξεις όμως σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με ευσεβείς πόθους μερίδας των εταίρων μας και φιλικών προς αυτούς διεθνή ΜΜΕ τα οποία εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, την συνθήκη Σένγκεν, ακόμη και πιο ακραίων από την ΕΕ.