Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είπαν «όχι» για το Ασφαλιστικό

5.1.2016

Σε «τείχος» έπεσε, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια της Κυβέρνησης να προσεγγίσει την Αντιπολίτευση, ευελπιστώντας στη στήριξη της για την πρόταση της σχετικά με το Ασφαλιστικό, την οποία πρόκειται να καταθέσει στους εκπροσώπους των δανειστών.

Το μόνο που κατάφερε ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος με τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν να εισπράξει την άρνηση τους, καθώς δεν θέλησαν να συναινέσουν στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Αναλυτικές τοποθετήσεις θα γίνουν μετά τη μελέτη της ογκωδέστατης πρότασης.

Νέα Δημοκρατία

Αντίθετη σε οποιαδήποτε μείωση των συντάξεων αλλά και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι η Νέα Δημοκρατία. Κατά τη συνάντηση του ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Γ. Πλακιωτάκης με τον κ. Κατρούγκαλο, ξεκαθάρισε ότι ναι μεν έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, οι θέσεις όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανειλημμένως έχουν διατυπωθεί στη Βουλή.

«Είμαστε εναντίον της οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και βεβαίως εναντίον της οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Η Ν.Δ. αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα διατυπώσει ξεκάθαρα τις απόψεις της» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από την πρώτη ενημέρωση την οποία έχουμε, προβλέπεται μείωση στις νέες συντάξεις.  Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας ψάχνει ουσιαστικά μία υιοθέτηση των δικών του απόψεων από όλα τα πολιτικά κόμματα, που καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό.

Το Ποτάμι

Αρνητική θέση στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό πρόβαλλε και το Ποτάμι. Πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η συνάντηση του εκπροσώπου του Ποταμιού Γ. Αμυρά με τον υπουργό Εργασίας,  ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε καταγγείλει την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά τη συνάντηση για λόγους επικοινωνιακούς. «Συνάντηση για τις φωτογραφίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΚΚΕ

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει μάχη  για να μην περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο από τη Βουλή. Ο ίδιος, παίρνοντας στα χέρια του από τον κ. Κατρούγκαλο την πρόταση της κυβέρνησης εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε «δεν μπορεί να υπάρχει επανάπαυση του ελληνικού λαού που θα βρεθεί αύριο και θα χρειαστεί σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».  Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ  θα αντιπαλέψει για να μην έρθει τέτοιο Νομοσχέδιο στη Βουλή και επισήμανε ότι «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της».

ΠΑΣΟΚ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά επί του τελικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα κατατεθεί στη Βουλή.  Κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στην μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και προτείνει την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Αναφέρει μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ και να διαπραγματευτεί σοβαρά, αποφασιστικά και υπεύθυνα.

Ένωση Κεντρώων 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, δεν πείθεται για να ψηφίσει το ασφαλιστικό. Εξερχόμενος από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι «διαφωνώ αλλά επιφυλάσσομαι να το μελετήσω πριν απαντήσω» και πρόσθεσε «ο υπουργός λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις». Ο κ. Λεβέντης είπε αναρωτώμενος: «θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη;». Ως βασική διαφωνία ανέφερε την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο οροφή συντάξεων, η οποία θα είναι 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις και 2.200 για τη μοναδική. «Όταν υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι, όταν υπάρχουν αγρότες με 300 ευρώ, όταν κόβουμε το ΕΚΑΣ θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 3.000 το μήνα; αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», τόνισε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους που υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ και παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις».