Τα “μαύρα νερά” του Αιγαίου

30.10.2015

Γράφει η Σοφία Μπασκάκη

Ακόμα δύο τραγωδίες γράφονται σήμερα με μελανά γράμματα στο Αιγαίο, μετά από ανατροπή ξύλινου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Καλόλιμνου στην Κάλυμνο και στο Αγαθονήσι της Ρόδου.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων, που σύμφωνα με το λιμενικό ο αριθμός τους είναι άγνωστος. Μέχρι στιγμής οι διασωθέντες είναι 138, ενώ 19 έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους, 8 παιδιά και 3 βρέφη. Από λεπτό σε λεπτό οι χαμένες ζωές αυξάνονται, οι άνθρωποι, τα παιδιά, μετατρέπονται σε «αριθμό» νεκρών.

Στην περιοχή, έχουν σπεύσει  τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, ένα σκάφος του Frontex αλλά και ένα Super Puma που προσπαθούν να  για διασώσουν τους υπόλοιπους μετανάστες.

Μετά και από το προχθεσινό ναυάγιο ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο,, που χαρακτηρίστηκε από τα μεγαλύτερα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, η κατάσταση αποδεικνύεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στην Μυτιλήνη σήμερα άνοιξαν και οι εκκλησίες προκειμένου να περιθάλψουν και να φιλοξενήσουν τους ναυαγούς-πρόσφυγες.

Οι κάτοικοι των νησιών, όπου γίνονται αποδέκτες της κάθε τραγωδίας, ιδιαίτερα της Λέσβου, μιλούν συγκλονισμένοι για το θάνατο με τον οποίο έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι. Καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και λυγίζουν μπροστά σε κάθε παιδί που ανασύρουν με τα ίδια τους τα χέρια  πνιγμένο. Κάνουν έκκληση προς όλους να βρεθεί λύση, ώστε να μην χάνονται άλλο οι ζωές των κατατρεγμένων προσφύγων.

Δυστυχώς δεν είναι “είδηση” πια η καθημερινή εκτός ελέγχου απώλεια ανθρώπινων ψυχών στο Αιγαίο, αλλά παγιωμένη κατάσταση χωρίς τέλος. Επιτέλους είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτό. Συνεχώς επικρατεί ως θέμα συζήτησης στα “μεγάλα πολιτικά τραπέζια” Ελλάδας και Ευρώπης, αλλά λύση δεν βρίσκεται. Δράστε “κύριοι”, δεν αντιμετωπίζονται όλα με ακαδημαϊκές συζητήσεις και φυσικά οι ζωές που φεύγουν σωρηδόν δεν είναι προς εκμετάλλευση για τα πολιτικά σας παιχνίδια!!! Πεθαίνουν άνθρωποι, πεθαίνουν παιδιά…