Τα παιδιά πρωταγωνιστές στην εκδήλωση της 6ης Ιουνίου στο Σχηματάρι για το περιβάλλον

Αποδείχτηκε ότι όταν η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς και η κοινωνία ενώνουν τις δυνάμεις τους τα αποτελέσματα είναι πάντα άκρως θετικά. Η εκδήλωση για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού απέδειξε αυτό ακριβώς. Τη δύναμη όλων  να αλλάξει η εικόνα μιας ολόκληρης Βιομηχανικής περιοχής. Να μετατραπούν το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα σε σύγχρονες βιομηχανικές πόλεις. Η θέληση υπάρχει, τα πρόσωπα υπάρχουν, η χρηματοδότηση υπάρχει. Τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη.

Η πρώτη πράξη με σύνθημα «Καθαρός Ασωπός. Από την ιδέα στην πράξη» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το Σχηματάρι γνώρισε μια από τις πιο ιστορικές στιγμές, καθώς με μια εκδήλωση πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα γύρισε οριστικά σελίδα στο έγκλημα του Ασωπού.

Η εκδήλωση της 6ης Ιουνίου αποτελεί αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Για ένα μεγάλο έργο, ένα πιλοτικό έργο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη μοίρα μιας πολύ βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής και να γίνει ο φάρος ώστε να  ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα οικολογικά προβλήματα από την άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα μας από τη δεκαετία του ’60 και μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή των μαθητών των Δημοτικών και Γυμνασίων-Λυκείων Σχηματαρίου και Οινοφύτων αλλά και των καθηγητών τους σε αυτή την εκδήλωση σταθμό για την περιοχή. Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και με δράσεις διατράνωσαν και απαίτησαν να ζήσουν σε ένα καλύτερο και πιο υγιεινό περιβάλλον. Να μην ζουν με τον εφιάλτη του εξ ασθενούς  χρωμίου και των συνεπειών του. Την καθημερινή περιβαλλοντική ρύπανση από τις καμινάδες των βιομηχανιών και την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα από τα τοξικά στερεά και υγρά απόβλητα στον Ασωπό ποταμό.

Με έργα ζωγραφικής, εκθέσεις, βιολογικά προϊόντα, την ανακύκλωση και την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας απέδειξαν ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας .Να σώσουμε το περιβάλλον και το οικοσύστημα του. Να σώσουμε ζωές.

Η παρουσία τους έδωσε δύναμη στους εμπνευστές αυτής της προσπάθειας. Το παιδικό χαμόγελο ήρθε να ζεστάνει το πάθος για την μεγάλη ανατροπή. Ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα ελπίδας ότι οι νέοι άνθρωποι είναι παρόν σε αυτή τη διαδικασία γιατί έχει να κάνει με τη ζωή και  το μέλλον τους. Έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν. Ήρθαν να διατρανώσουν το αίτημά τους όλοι να σεβαστούν τον τόπο τους

Δικαίως στο τέλος της εκδήλωσης οι πρωτεύσαντες μαθητές στη ζωγραφική και την έκθεση βραβεύτηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Στο πρόσωπό τους βραβεύτηκαν όλοι τα παιδιά που δικαιούνται να ζητούν ένα καλύτερο κόσμο.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας είναι η ψυχή αυτού του εγχειρήματος, που οδήγησε σε μια απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση όχι μόνο από πλευράς οργάνωσης και της παρουσίας υψηλών προσώπων αλλά και ουσίας.

Δίπλα τους όμως υπήρχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Στ. Ελλάδας κ. Γ. Ταγκαλέγκας, τον οποίο επαίνεσε για το αποτέλεσμα αυτού του βήματος και ο κ. Μπακογιάννης,  που  με ένα δυναμικό επιτελείο συνεργατών παρουσίασαν μια εκπληκτική δουλειά σε επίπεδο παρουσίασης αλλά και συμμετοχής.

Επίσης  ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ  κ. Αλ. Ανυφαντής και ο Αντιπρόεδρος κ. Δ. Δριχούτης, οι Αντιδήμαρχοι Σχηματαρίου κ. Ηλ. Δημητρίου και Οινοφύτων κ. Γ.  Αναστασίου και η πρώην Αντιδήμαρχος Οινοφύτων κα Γ. Καμπιώτου η οποία οργάνωσε τα events των σχολείων. Το σύνολο των μελών της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλο το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Τανάγρας που κατέθεσαν ψυχή θυμίζοντας καλοκουρδισμένη μηχανή σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Άκρως συγκινητική στιγμή ήταν το κλείσιμο των εκδηλώσεων το βράδυ  κάτω από το φως του φεγγαριού όταν ο γνωστός τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης με την κιθάρα του, σε μια μοναδική συναυλία, μάγεψε το κοινό με τραγούδια που έκαναν όλους να νοσταλγήσουν και να κλάψουν.

Άλλωστε ήταν τόση η συγκίνηση και του Μ. Πασχαλίδη, όπου σε μια κρίση ειλικρίνειας και σαρκασμού αποκάλυψε ότι «μετά από είκοσι χρόνια σεργιάνι στην χώρα κατάλαβε ότι το Σχηματάρι δεν είναι απλώς μια ταμπέλα στην εθνική αλλά ένας τόπος που σφύζει από ζωή κι αναζητά μια καλύτερη ζωή».

Οι φωτογραφίες: PHOTO ART Antonis Mokas Photographer