Τα Σκούρτα Τίμησαν τον ήρωα του ’21 Αθανάσιο Σκουρταριώτη

Με την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε, σήμερα, 26 Οκτωβρίου στα Σκούρτα Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας, η 192η επέτειος από τον ηρωικό θάνατο του μεγάλου οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 και των 70 συμπολεμιστών του Αθανάσιου Σκουρτανιώτη.

Στον Αδριάντα του Αθανάσιου Σκουταριώτη που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκούρτων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και του Επισκόπου Τανάγρας Θεοφιλέστατου κ. Πολύκαρπου, παρουσία του Δημάρχου Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια, των Αντιδημάρχων Δερβενοχωρίων κ Νίκου Πέτρου, Σχηματαρίου κ Ηλία Δημητρίου, Οινοφύτων κ. Γιάννη Αναστασίου των Δημοτικών Συμβούλων κ. κ. Σπ. Σταμάτη, Χρήστου Πέτρου, Αντώνη Κανέλλου, Κώστα Αναστασίου και Ξενοδών Χαρίση, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σκούρτων κ. Γ. Σαμπάνη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πύλης κ. Ν. Λάμπρου και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δάφνης κ. Αντώνη  Ρόκα, εκπαιδευτικών και των μαθητών  του Δημοτικού Σχοελείου και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ Βασίλης Περγάλιας κατά την ομιλία του τόνισε ότι «Πέρασαν περίπου δυόμισι αιώνες, από τότε που ο νεοελληνικός διαφωτισμός,  το πνευματικό κίνημα που είχε ως στόχο την παιδεία των υποδουλωμένων Ελλήνων , άρχισε να διασπείρει την ιδέα της δημιουργίας του ελληνικού έθνους που συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα και δικαιούται τη δική του πολιτική ύπαρξη.

Έτσι, ωριμάζοντας η ιδέα της εθνικής ταυτότητας των  πληθυσμών που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα  φτάνουμε στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας,  που όραμα της  είναι   να  προετοιμάσει την Ελληνική Επανάσταση και να αναστήσει το ελληνικό έθνος  μετά από 22αιώνων διακοπή, και κύριος στόχος της  να δώσει την πολυπόθητη ελευθερία στον Έλληνα που είχε καταφέρει να κρατηθεί ως οντότητα μέσα σε ένα χωνευτήρι λαών για τέσσερεις ολόκληρους αιώνες.

Μια πανεθνική εξέγερση  είναι πλέον γεγονός. Και αυτήν την πιο καθοριστική για την ιστορία  της πατρίδας μας στιγμή οι Έλληνες υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης. Και το  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ  που βροντοφωνάζουν γίνεται πλέον το εθνικό μας σύνθημα».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον οπλαρχηγό Αθανάσιο Σκουταριώτη: «Ένας από αυτούς τους ηρωικούς Έλληνες κυρίες και κύριοι ήταν και ο συμπατριώτης μας ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Σκουρτανιώτης.

Μυημένος στην Φιλική Εταιρεία και τις ιδέες της. Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής της αυτόνομης περιοχής των Δερβενοχωρίων, ένας από τους πρώτους οπλαρχηγούς της Ρούμελης που στις 10 Απριλίου του 1821 σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης.

Ένας αγωνιστής που έδωσε το μαχητικό του Παρών σε όλες τις  καθοριστικές μάχες  που οδήγησαν  στην ανεξαρτητοποίηση της πατρίδας μας  από τον τουρκικό ζυγό.

Ο άνθρωπος που είπε πως πατρίδα μου  δεν είναι μόνο τα Δερβενοχώρια αλλά ολόκληρη  η Ελλάδα.

Ο Άνθρωπος που έδωσε αγόγγυστα  και την τελευταία του πνοή για την πατρίδα μας.

Ένας τέτοιος έλληνας ήταν ο Αθανάσιος Σκουρτανιώτης. Ένας Έλληνας που  με το μεγαλείο και την ανδρεία της ψυχής του κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των ηρώων. Να διεκδικήσει και να κερδίσει  την αιωνιότητα  στην μνήμη και στην καρδιά μας.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας αναφερόμενος στο μήνυμα του ηρωισμού του Αθ. Σκουρταριώτη στις μέρες μας είπε: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε  περισσότερο αναγκαίες από ποτέ  είναι τέτοιες ηρωικές μορφές.  Το κληροδότημα που άφησαν πίσω τους βαρύ.

 Υποχρέωση μας είναι  να κατανοήσουμε    το μεγαλείο του Έλληνα ήρωα που διεκδίκησε το αδύνατο, το πέρα από κάθε λογική με πείσμα και πίστη. Και κατάφερε το θαύμα-κατάφερε το αδύνατο να γίνει δυνατό.

 Υποχρέωση μας να κατανοήσουμε το μεγαλείο  ανθρώπων σαν τον Θανάση Σκουρτανιώτη  που αδιαφόρησαν και δεν φοβήθηκαν την γνώμη των ισχυρών.

Που κατάφεραν να πείσουν  σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά έθνη  όχι μόνο να ασχοληθούν με την Ελλάδα   αλλά και να ταχθούν δίπλα της ως Φιλέλληνες.

 Πόσο επίκαιρο και αναγκαίο στις μέρες μας. Γιατί δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.

 Υποχρέωση μας… να μετουσιώσουμε αυτή την κληρονομιά δημιουργικά  στις σύγχρονες συνθήκες, ζωής ..σκέψης.. και δράσης. ΚΑΙ να θυμόμαστε ότι  Ήρωες σαν τον Αθανάσιο Σκουρτανιώτη είναι οι ρίζες μας. Είναι το Εθνικό μας DNA  Το οποίο πολλές φορές στην διάρκεια των χρόνων μας έχει οδηγήσει  σε πράξεις αξιοθαύμαστες μοναδικά  ηρωικές πράξεις που μας κάνουν υπερήφανους που είμαστε ΈΛΛΗΝΕΣ».

Και κατέληξε λέγοντας: «Τιμή και δόξα αιώνια  στον Αθανάσιο Σκουρτανιώτη  και σε όλους τους έλληνες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία».

Η εκδήλωση έκλεισε με ην κατάθεση στεφάνων.