Τα σχόλια του Υπουργού Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες Πανούση και το νέο νομοσχέδιο

9.11.2015

Εμφανής ήταν η προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλου να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση για να αμβλύνει τις εντυπώσεις κατά  διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι  «Με βάση αυτά που διάβασα δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω που είναι η φωνή του εγκληματολόγου, που είναι ο ισχυρισμός, που είναι πολιτική εκτίμηση. Θεωρώ ωστόσο ευτύχημα ότι ο κ. Πανούσης πήγε στη δικαιοσύνη». Όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος η συνεργασία του  με τον πρώην υπουργό ήταν γενικά καλή αν και είχαν διαφωνίες.

Στις συχνές επαφές που είχε ο Νίκος Παρασκευόπουλος με τον κ. Πανούση, ο τελευταίος του έλεγε για απειλές που δεχόταν «αλλά του έλεγα και εγώ. Πιο πολύ εγώ είχα τα προβλήματα. Ο κ. Πανούσης δεν μου έκανε αναφορές με τρόπο αποδείξιμο. Τα υπουργεία μας έρχονται σε επαφή με πολλούς κινδύνους. Προσωπικά έχω γίνει και εγώ αποδέκτης απειλών με ανακοινώσεις, γκράφιτι για αυτό το λόγο άλλωστε έχω  φύλαξη, αλλά συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου. Στην περίπτωσή μου οι απειλές δεν είχαν ονοματεπώνυμο, τουλάχιστον αξιόπιστο».

Ταυτόχρονα ο κ. Παρασκευόπουλος παρουσίασε το νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου του το οποίο σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια
  • Σύσταση εθνικού συμβουλίου κατά του ρατσισμού
  • Αποτελεί αδίκημα η τροφοδοσία ή αιμοδοσία μόνο για Ελληνες -Τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος: «Είναι σαν να μην αναγνωρίζεται σε αυτόν που έχει ανάγκη η ανθρώπινη ιδιαιτερότητα, πρόκειται για σοβαρή προσβολή της τιμής του ανθρώπου που έχει ανάγκη και αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
  • Επεκτείνεται ο θεσμός της δυνατότητας για εξ αποστάσεως φοίτηση με βραχιολάκι χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή που έχει το φάκελο. «Δεν χρειάζεται άλλη κρίση πλην της κρίσης του συμβουλίου του φυλακών», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.