Τα τρακτέρ  επιστρέφουν στα χωριά τους, αλλά ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται με άλλη μορφή

28.2.2016

Τα μπλόκα έκλεισαν τον κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων υπό αυτή τη μορφή και αναζητούνται νέοι τρόποι διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Στο Κιλελέρ οι αγρότες σε μια εκδήλωση μνήμης αποφάσισαν μετά από ενάμιση μήνα στους δρόμους να επιστρέψουν στα χωριά τους, καθώς θεωρούν ότι κέρδισαν την ικανοποίηση αρκετών από τα αιτήματά τους.

Νωρίτερα την Κυριακή,  οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τους συναδέλφους τους στα Τέμπη και άλλες περιοχές της χώρας. Αποκλιμάκωση αποφάσισαν, επίσης, οι αγρότες του μπλόκο των Μουδανιών, αλλά και της Πελοποννήσου.

«Ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα, από αύριο αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα» ανέφερε ο κ. Μπούτας στη σκιά του «μνημείου του Αγρότη» στο ιστορικό Κιλελέρ.

Εκπρόσωποι πολλών μπλόκων, από τα συνολικά 69 που συντάχτηκαν με το πλαίσιο των πέντε προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, βρέθηκαν στο Κιλελέρ για να γιορτάσουν την 106η επέτειο απ’ τον ξεσηκωμό των κολίγων.

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι η γραμμή πάλης πρέπει να συνεχιστεί σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Υποστήριξε ότι αποτέλεσμα του αγώνα των προηγούμενων ημερών ήταν να καθυστερήσει για δύο μήνες η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο. Συμπλήρωσε πάντως ότι αν οι αγρότες δεν το δουν σε νόμο δεν πρόκειται να πειστούν.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι αγρότες παραμένουν έτοιμοι να κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό και να δώσουν το «παρών» μαζί με το εργατικό κίνημα για να αποτρέψουν την ψήφιση του. «Είμαστε με το όπλο παραπόδα μην τυχόν και η φορολόγηση έχει λεπίδες τροχισμένες και από τις δυο μεριές και μας αποκεφαλίσουν» είπε.

Ανοίγουν τα μπλόκα

Οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών ανακοίνωσαν στο μεταξύ ότι θα αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τον οδικό κόμβο στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας.

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη σε γενική συνέλευση στο μπλόκο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τις περιοχές του Αλμυρού, των Φαρσάλων και του Βελεστίνου.

«Με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα, ακριβώς όπως ήρθαμε» αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών.

Να αποχωρήσουν από τις εθνικές οδούς αποφάσισαν και οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, διαμηνύοντας όμως πως ο «αγώνας μας για επιβίωση με αξιοπρέπεια συνεχίζεται».