Τα «φώτα» του έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη

22.12.2015

Προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, που ιδρύθηκε το 1863 ήταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου έδωσε  διάλεξη με θέμα: «Ας φανταστούμε μια καλύτερη Ευρώπη».

Στην ομιλία του, έδωσε τα φώτα του καθώς ανέπτυξε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό, τι αφορά στην οικονομία, το περιβάλλον, τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους, το προσφυγικό, τη δημοκρατία, τη διατήρηση των θεμελιωδών αξιών που τροφοδότησαν το κοινό όραμα για μια δικαιότερη κοινωνία με βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε στη συμβολή της Ευρωπαϊκής ιδέας για την οικοδόμηση της Ελληνο-Τουρκικής προσέγγισης, της οποίας τα θετικά αποτελέσματα φαίνονται και μέσα από τον επταπλάσιο, τα τελευταία χρόνια, αριθμό Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Επισήμανε ότι, ακόμα υπάρχουν θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, όπως το Κυπριακό, αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχει βάση για μετρημένη αισιοδοξία ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί τους επόμενους μήνες. Μια λύση του Κυπριακού, στην τωρινή συγκυρία, θα αποτελούσε για ολόκληρη την περιοχή ένα εξαιρετικό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό, που θα δημιουργεί δυνατότητες ένταξης και όχι περιθωριοποίησης των προσφύγων. Θύμισε ότι κι ο ίδιος βρέθηκε πρόσφυγας στη Σουηδία, για αυτό αισθάνεται βαθύτατα σοκαρισμένος από την απόφαση του Κοινοβουλίου της Δανίας να κατάσχει από τους πρόσφυγες ό,τι έχουν που υπερβαίνει την αξία των 400 ευρώ, για να καλύπτονται οι δαπάνες φιλοξενίας τους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, κανείς μόνος του, πολιτικός, κόμμα ή χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Ένας πολιτικός, είπε χαρακτηριστικά, μπορεί μόνο να ακροβατεί, προσπαθώντας να διαχειριστεί τα άμεσα προβλήματα, διατηρώντας τη δημοφιλία του. Για αυτό, η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν η Ευρώπη προσαρμοστεί στη σημερινή πραγματικότητα, γίνει πιο δημοκρατική στη λειτουργία της, πιο αποτελεσματική στην εφαρμογή των αποφάσεών της, πιο καινοτόμα στις πολιτικές της, μεταφέροντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ως ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης όσων δίνουν αγώνα για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Τζαν Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας, Ερντέμ Γκιουλ, βρίσκονται στη φυλακή επειδή ανέφεραν σε ένα ρεπορτάζ ότι η Τουρκία στέλνει όπλα στο ισλαμικό κράτος. Πριν από λίγες μέρες, τα γραφεία της Τζουμχουριέτ επισκέφθηκε και η εισηγήτρια της ΕΕ για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή.