Τα Χριστούγεννα δεν σταματούν τις τραγωδίες στο Αιγαίο

24.12.2015

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο κοντά στις τουρκικές ακτές παραμονή Χριστουγέννων με πρόσφυγες που αναζητούσαν τη Γη της Επαγγελίας.

Τουλάχιστον 18 άτομα, ανάμεσά τους έξι παιδιά, πνίγηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό το πρωί της Πέμπτης στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σε ένα νέο ναυάγιο στο Αιγαίο. Το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν κατευθυνόταν στη Λέσβο, ωστόσο ήταν υπερφορτωμένο και ανατράπηκε λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

To σκάφος, που είχε αποπλεύσει από την τοποθεσία Μπαντελμί της δυτικής Τουρκίας, ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, μετέδωσε το Dogan.

Η εθνικότητα των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί.

 Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που καθιστούν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου ακόμη δυσκολότερο, οι μετανάστες συνεχίζουν να ακολουθούν την διαδρομή αυτή που αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη, παρότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Λόγω μείωσης της ζήτησης, οι διακινητές προσφέρουν στο εξής τις υπηρεσίες τους έναντι 500 δολαρίων ανά άτομο, ενώ ζητούσαν 1.200 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με του τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 Ωστόσο τα ναυάγια συνεχίζουν να σημειώνονται σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι  φέτος στη θάλασσα: σχεδόν 700 επιχειρώντας να διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος για να φθάσουν στην Ελλάδα και περίπου 3.000 στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ κατευθύνονταν στην Ιταλία.