Τελειώνει ο χρόνος για την κυβέρνηση Τσίπρα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις

 3.5.2016

Οι γιορτές τελείωσαν και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για την πορεία της χώρας.

Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις σε επίπεδο  τεχνικών κλιμακίων αλλά  και σε πολιτικό  δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις των δύο πλευρών. Η μεγάλη απόκλιση με τους δανειστές, έστω και αν η κυβέρνηση ψηφίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο έγκειται  στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική στην ψήφιση του πακέτου των πρόσθετων μέτρων.Αυτή η εξέλιξη οδηγεί την   πορεία των διαπραγματεύσεων σε ναυάγιο.

Οι εκτιμήσεις ευρωπαϊκών  κύκλων οι οποίοι γνωρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων δηλώνουν ότι στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου, αλλά ούτε και στο τακτικό της 24ης Μαΐου θα υπάρξει θετική εξέλιξη.  Όλα θα μεταφερθούν για τον επόμενο μήνα στις αρχές Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup.

Όμως η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς τον Ιούλιο καλείται να πληρώσει 6,2 δις ευρώ ποσό το οποίο δεν υπάρχει στα ταμεία εάν δεν υπάρξει συμφωνία και χρηματοδότηση.

Την κακή εικόνα έρχεται να ενισχύσει και η έκθεση της Μοοdys η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει αρνητικό χρηματοπιστωτικό πρόσημο στην οικονομία της.

Όλα αυτά αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό από τον ανασχηματισμό μέχρι και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Συσκέψεις

Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, είχε από το πρωί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

Σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».

“Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση”, είπε ο Πιτέλα όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις “συστηματικές επιθέσεις” του στην ελληνική κυβέρνηση.