Τελεσίγραφο δανειστών: Ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για να επιστρέψουν

8.2.2016

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποχώρηση τους από την Αθήνα οι δανειστές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα μας για νέες διαπραγματεύσεις εάν  δεν λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πλήρως αποδεκτά κι όχι προτάσσεις αόριστες και συγκεχυμένες.

Κι αυτό ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ Ευ Τσακαλώτος από την πλευρά του  ξεκαθαρίζει: “Εάν η αξιολόγηση πάει μέχρι Μάιο – Ιούνιο, καήκαμε”!

Είναι φανερό ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα καθώς υπήρχε πλήρης διαφωνία σε όλα τα θέματα. Με το τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση οι δανειστές ζητούν την άνευ όρων παράδοση της χώρας μας με πλήρη αποδοχή των όποιων παράλογων απαιτήσεων τους . Απαιτήσεων οι οποίες ξεπερνούν την έννοια των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για υποδούλωση με ένα τέταρτο μνημόνιο.

Οι δανειστές στέλνουν τελεσίγραφο  στην Ελληνική κυβέρνηση . Οι εκπρόσωποι  δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις» διαμηνύουν κοινοτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Όπως επισήμαναν «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως.»

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχέση με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις αναφέροντας εμμέσως ότι στο ασφαλιστικό η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει μέτρα που θα προβλέπουν περικοπές.

Τι ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο MNI

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη και πάλι με χρηματοδοτική κρίση καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό, αναφέρει σε δημοσίευμα του το γερμανικό MNI.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, οι θεσμοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., η όποια προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. «Οι συνομιλίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε πως οι θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» αφού δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη το δημοσιονομικό έλλειμμα για αυτή τη χρονιά, κάτι το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση» τόνισε η ίδια πηγή. Παρά την «καλή θέληση που εξέφρασαν οι δανειστές της Ελλάδας» να συζητήσουν για ισοδύναμα, «η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει τέτοια μέτρα», ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο» είπε στο MNI ο αξιωματούχος.

Τσακαλώτος για αξιολόγηση: Εάν πάμε μέχρι Μάιο – Ιούνιο, καήκαμε!

“Δεν κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στη συζήτηση. Συμφωνούν με την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού και του φορολογικού που έχουμε προτείνει”, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

“Περιμένουμε να επιστρέψουν οι Θεσμοί, όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά μέσα σε εύλογο χρόνο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, έως τότε συνεχίζεται η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια…” ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και προσδιόρισε τον χρόνο κλεισίματος της διαπραγμάτευσης και της συγγραφής του τελικού κειμένου “σε δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή των Θεσμών”.

Αναφερόμενος στις προτάσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό, είπε πως το θέμα είναι να πειστούν ότι πρόκειται για μια βαθιά μεταρρύθμιση και ότι οι αλλαγές έχουν τον δομικό χαρακτήρα που χρειάζονται. Με αυτό τον τρόπο είπε “παίρνεις πόντους από ότι θα σου έδινε ένα μπάλωμα” και πρόσθεσε:

“Οι Θεσμοί βλέπουν ότι η αρχιτεκτονική των προτάσεων και της διασύνδεσης που γίνεται του ασφαλιστικού με το φορολογικό επιφέρουν βαθιές αλλαγές. Με αυτό τον τρόπο, επισήμανε, είναι έτοιμοι να δεχθούν και πιο ήπια μέτρα για το ενδιάμεσο διάστημα. Για παράδειγμα ανέφερε ότι “συζητάνε σοβαρά το 1% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό γιατί έχουν πειστεί ότι μαζί με το φορολογικό δημιουργούν μια νέα μεταρρυθμιστική αρχιτεκτονική που έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και κάνουν το σύστημα βιώσιμο”.

Ο υπουργός σημείωσε ότι “έχουμε περάσει την πρώτη φάση της τελικής προσπάθειας κλεισίματος της διαπραγμάτευσης… και αυτή η φάση που περάσαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν όπως λέμε στο ποδόσφαιρο αναγνωριστική”.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν “αγκάθια” αλλά όπως είπε είναι πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήταν την Δευτέρα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στις καλένδες την αξιολόγηση, τονίζοντας πως “πρέπει να τελειώνουμε σύντομα γιατί εάν πάμε τον Μάιο και Ιούνιο, τότε καήκαμε”. Ο υπουργός, μάλιστα είπε στους βουλευτές, πως “ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας”.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν στην φάση της πρώτης αξιολόγησης ανοίξουν και τα εργασιακά θέματα, απάντησε πως “όχι, είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης, βρίσκονται προς επεξεργασία σε Επιτροπή, πού όταν αυτή είναι έτοιμη θα υπάρξει νομοθετικό έργο”.

Νέα βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου

Επιμέρους βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, και ουσιαστικότερες μειώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την παρέλευση τριετίας, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κατρουγκαλος.