Τεταμένη η κατάσταση στην Ειδομένη

10.4.2016

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλάβει με τα υπάρχοντά τους τη σιδηροδρομική γραμμή και ζητούν να περάσουν στα Σκόπια ενώ κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα.

Οι Σκοπιανοί ρίχνουν χημικά και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα ξεκίνησαν, χθες, όταν άγνωστοι ανήρτησαν στα αραβικά σημειώματα με τα οποία καλούσαν  τους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στον καταυλισμό να συγκεντρωθούν το πρωί της Κυριακής, στις 9 η ώρα, προκειμένου να γίνει ακόμα μία προσπάθεια για να περάσουν στα Σκόπια.

Οι αστυνομικές αρχές, όπως είναι λογικό, βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά η κατάσταση στον καταυλισμό μυρίζει «μπαρούτι», με τους χιλιάδες μετανάστες να αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι ποιοι κολλούν σε κολόνες τα συγκεκριμένα φυλλάδια και με ποια κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου ο φράχτης στα σύνορα με τα Σκόπια άνοιξε για λίγο, για να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα 25 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Είχαν περάσει νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση, αλλά εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της Σερβίας. Αστυνομικοί τους γύρισαν στα Σκόπια και η ΠΓΔΜ τους επέστρεψε το πρωί στην Ελλάδα διά της πλαγίας οδού. Άνοιξαν ένα σημείο του φράχτη και ανάγκασαν τα 25 άτομα να μπουν στην Ειδομένη.

Φαβέλα της Ευρώπης η Ειδομένη

Με τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας, παρομοιάζει η Deutsche Welle την Ειδομένη.

Κάθε πρωί, 3-4 λεωφορεία φτάνουν στην Ειδομένη. Αρχικά, παρκάρουν στον δρόμο που οδηγεί στον καταυλισμό και περιμένουν. Το απόγευμα, φεύγουν συνήθως άδεια. Αν μεταφέρουν λίγους επιβάτες, είναι συχνά οικογένειες που ελπίζουν να βρουν καλύτερες συνθήκες στα κέντρα προσφύγων, αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, με τίτλο «Ειδομένη, η πρώτη φαβέλα της Ευρώπης».

Σημειώνοντας ότι περισσότεροι φτάνουν εκεί παρά φεύγουν, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι καθημερινά ο καταυλισμός επεκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση, με μοναδικό όριο τον φράχτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Πλέον, ο καταυλισμός αποκτά ολοένα και περισσότερες «υποδομές», παρά την απουσία της κρατικής εποπτείας, αναφέρει το δημοσίευμα. «Οι ΜΚΟ δίνουν στους πρόσφυγες φαγητό, ρούχα και κουβέρτες και παρέχουν ιατρική φροντίδα. Τα πρώτα μωρά έχουν ήδη γεννηθεί στην Ειδομένη και περισσότερες γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν σύντομα, αναφέρει Τσέχος γιατρός. Εθελοντές οργανώνουν τη φροντίδα για παιδιά. Επίσης έχουν φτιάξει ”τεϊοποτείο”, μία ανοιχτή ντίσκο που κάθε βράδυ παίζει αραβική μουσική. Στον καταυλισμό, ανθεί η ανταλλαγή αγαθών. Οι πρόσφυγες λειτουργούν ως πλανόδιοι. Πουλάνε λάδι, φρούτα, τσιγάρα, μπαταρίες», γράφει η Deutsche Welle.

«Είναι θέμα χρόνου να χτιστούν οι πρώτες καλύβες. Αν γίνει αυτό, τότε μπορεί κάποιος να αποκαλεί την Ειδομένη ως την πρώτη φαβέλα της ΕΕ. Με πληθυσμό από 13.000 έως 15.000 άτομα, έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Κιλκίς», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.