Τζ. Ασάνζ: Έχουν ποινικές ευθύνες Βρετανία και Σουηδία

6.2.2016

Στην αντεπίθεση πέρασε  ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την έκθεση του ΟΗΕ που τον δικαιώνει χαρακτηρίζοντας την κράτησή του αυθαίρετη και ζητώντας την απελευθέρωσή του, κάνοντας λόγο για ποινικές ευθύνες της Βρετανίας και της Σουηδίας

Από το μπαλκόνι της πρεσβείας του ισημερινού στο Λονδίνο ό Άσανζ είπε πως «Έχει έρθει η ώρα να αποκτήσουν πάλι τα παιδιά μου το πατέρα τους. Αυτό θα συμβεί»

Ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, σημείωσε ότι το Λονδίνο απορρίπτει ως γελοίο το πόρισμα.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Όπως αναμενόταν, ο Ασάνζ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού σημειώνοντας ότι τα παιδιά του έχουν στερηθεί τον πατέρα τους εδώ και πεντέμισι χρόνια.

«Τα παιδιά μου είναι απόλυτα αθώα. Δεν ασχολούνται με την πολιτική, δεν καθιστούν υπεύθυνες κυβερνήσεις. Έχει έρθει η ώρα να αποκτήσουν πάλι τον πατέρα τους. Αυτό θα συμβεί» σημείωσε με τα σχόλιά του να γίνονται δεκτά με επευφημίες.

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις κυβερνήσεις που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση. «Θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες για όσους εμπλέκονται» είπε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, ο Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε τη Βρετανία και τη Σουηδία να «εφαρμόσουν» την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ.

Μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Λονδίνο, ο ιδρυτής του Wikileaks δήλωσε: «Έγκειται τώρα στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν την ετυμηγορία» της Επιτροπής. Χαιρέτισε «μια σημαντική νίκη» και υποστήριξε πως η απόφαση του ΟΗΕ είναι «νομικά υποχρεωτική».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών ότι γελοιοποιεί την ετυμηγορία του ΟΗΕ. «Αυτό είναι το τέλος του δρόμου για τα νομικά επιχειρήματα που έχουν προβάλει η Σουηδία και η Βρετανία» σημείωσε. Ενώ ο  δικηγόρος Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δήλωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές ετυμηγορίες που έχουν εκδοθεί από την επιτροπή αυτή του ΟΗΕ.