Τηλεοπτικό πραξικόπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση – Μόνο τέσσερα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας.

9.2.2016

Το τηλεοπτικό πραξικόπημα Β. Κορεάτικης κοπής συνεχίζεται από την Αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας και σε μια λαϊκή παραχώρηση προς πληβείους.

Αντί τα κανάλια να είναι ένα, δηλαδή η Συριζαία  ΕΡΤ, θα είναι τέσσερα  πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης μετάδοσης και υψηλής ευκρίνειας που θα πάρουν άδεια, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης.

Πρόκειται για μια Σταλινικού τύπου κυβερνητική πρόταση, η οποία εάν δεν έχει ως έρεισμα τον εκφοβισμό και να κλείσουν το στόμα των καναλιών να μην αντιδρούν στην μνημονιακή πολιτική της αριστερής κυβέρνησης, τουλάχιστον, είναι ύποπτη γιατί σκοτώνουν την ελευθερία του Τύπου κι οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Είναι τουλάχιστον έωλο το επιχείρημα ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η διαπλοκή.

Ο πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε την προπαρασκευαστική έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, η οποία εκπονήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, στην διάσκεψη των προέδρων.

«Επί της ουσίας είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε δεν είναι γενικά η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στη νέα εποχή, αλλά για αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για επίγεια ψηφιακή ευροεκπομπή ευρείας λήψης» είπε ο κ. Βούτσης, για να προσθέσει: «Τα κανάλια που μπορούν να εκπέμψουν το επίγειο σήμα με αυτή τη δυνατότητα -ελεύθερη αναμετάδοση, όχι συνδρομητικά- είναι τέσσερα… επιτέλους να τελειώσει αυτή η συζήτηση για τις άπειρες δυνατότητες.  Πέραν των ενστάσεων για το ζήτημα βιωσιμότητας, σε ό,τι αφορά άδειες ελεύθερης αναμετάδοσης, θα είναι μέχρι τέσσερις».

Κλείνοντας τη διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων ο κ. Βούτσης σχολιάζοντας το «ναυάγιο» ανέφερε ότι έχουν περάσει τρεις μήνες και ήμασταν υποχρεωμένοι να καταλήξουμε σε ονόματα για τη συγκρότηση και τη θωράκιση του ΕΣΡ. Μίλησε για ακραίες απόψεις που είχαν ως στόχο να τορπιλίσουν τη διαδικασία και ανακοίνωσε ότι άμεσα η Ολομέλεια θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ άσκησε κριτική στην πρόθεση της κυβέρνησης να καθορίσει αυτή τον αριθμό των αδειών και ζήτησε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα στο ΕΣΡ. Επιφυλάχθηκε πάντως να τοποθετηθεί για τον αριθμό των αδειών.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την έκθεση ύποπτη καθώς όπως εξήγησε συμπίπτει με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί 4 αδειών πανελλαδικής τηλεοπτικής εμβέλειας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι τόσο τα τεχνικά ζητήματα όσο και τα οικονομικά θέματα (βιωσιμότητα των καναλιών) πρέπει να εξεταστούν αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας και ζήτησε να αποφασίσει το ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών
Από την άλλη ο Βασίλης Κόκκαλης βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο και να τεθεί «τέλος στη διαπλοκή».