Την πρόσβαση σε μουσεία και χώρους πολιτισμού ζητά η ΕΣΗΕΑ

14.1.2016

Την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού ζητεί η ΕΣΗΕΑ με επιστολές της προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, καθώς και των διαπιστευμένων συντακτών.

Η ελεύθερη πρόσβαση του δημοσιογράφου στον κύκλο των ενδιαφερόντων του, και στην προκειμένη περίπτωση, στις πηγές πολιτισμού είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Ακόμη και το πρόσχημα οικονομικών λόγων δεν μπορεί να ευσταθεί, δεδομένου ότι η σχετική υπουργική απόφαση διευρύνει τον κύκλο των προσώπων που μπορούν να έχουν ελεύθερη είσοδο στους συγκεκριμένους χώρους, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται προκλητικά οι δημοσιογράφοι.

Θεωρούμε ότι θα αποκαταστήσετε άμεσα το ζήτημα, που έχει προκληθεί»

Είναι απορίας άξιον μια αριστερή κυβέρνηση να συμπεριφέρεται κατ αυτό τον ανήκεστο τρόπο κατά των εκπροσώπων του Τύπου. Αλήθεια τι φοβάται; Εκτός κι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να ακολουθήσει άλλες πρακτικές άλλων εποχών με αποκλεισμούς, εκβιασμούς και φοβικά σύνδρομα.